2013 yılında emekçilerin payına yoksulluk, sefalet ve ölüm düştü…
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 2013 Yılı İşçi Görünümü Raporu’nu geçtiğimiz hafta açıkladı. ILO verilerine göre dünyada; 1,1 milyar işçi günlük 4 dolara çalışıyor… 50 milyon kadın ev işçiliği yapıyor… 168 milyon çocuk işçi var… 232 milyon kişi memleket ve ülkelerini terk etmiş göçmen işçi olarak çalışıyor… Her dakika ise 4 işçi, iş kaynaklı hastalık veya kazalardan dolayı hayatını kaybediyor…
Emekçilerin içinde bulunduğu bu durumun en çıplak görüntüleri ülkemizde yaşanıyor: ‘En büyük hırsızlık asgari ücret’ 846 TL oldu… 2013 yılında 1233 işçi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi… Yaşamını yitiren işçilerin 103’ü kadın, 59’u çocuk ve 22’si göçmen işçi…
2013 / Aralık ayında en az 112 işçi yaşamını yitirdi…
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi olarak yazılı, görsel, dijital basından takip edebildiğimiz ve emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ışığında tespit edebildiğimiz kadarıyla Aralık ayında en az 112 işçi yaşamını yitirdi…
- 26 inşaat işçisi arkadaşımız, 15 taşımacılık sektörü emekçisi arkadaşımız, 13 savunma sektörü emekçisi arkadaşımız, 10 büro/eğitim sektörü çalışanı arkadaşımız, 9 tarım emekçisi arkadaşımız, 8 maden işçisi arkadaşımız, yine 8 metal işçisi arkadaşımız, 6 enerji işçisi arkadaşımız ve 5 belediye işçisi arkadaşımız can verdi…
- Trafik kazaları adı verilen iş cinayetleri nedeniyle 42 işçi, zehirlenme/boğulma nedeniyle 18 işçi, düşme nedeniyle 16 işçi ve ezilme/göçük nedeniyle 13 işçi can verdi…
- 47 yaşındaki maden mühendisi arkadaşımız Nafiz Faruk Yener Sivas Divriği’de çalıştığı demir madeninde, 45 yaşındaki yüksek mühendis arkadaşımız Göksenin Gaye Dursun ise İstanbul Üsküdar’da çalıştığı inşaatta can verdi…
- Aralık ayında 6 kadın işçi can verdi… Meryem Yörük, Nesrin Çakır, Derya Şahin, Emine Coşkun, Azize Çelik ve Göksenin Gaye Dursun…
- 14 ölüm Antalya’da; 12 ölüm İzmir’de; 6’şar ölüm Malatya ve Zonguldak’ta; 5’er ölüm Bursa, İstanbul ve Samsun’da; 4’er ölüm Muğla, Şanlıurfa ve Tekirdağ’da; 3’er ölüm Adana, Aydın, Kocaeli, Kütahya ve Muş’ta; 2’şer ölüm Adıyaman, Bilecik, Erzurum, Giresun, Kırklareli, Konya, Ordu ve Sivas’ta; 1’er ölüm ise Afyon, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bartın, Düzce, Edirne, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Nevşehir, Osmaniye, Siirt, Trabzon, Yozgat ve Trablus’ta yaşandı…
- Trafik kazaları bir işçi ve halk sağlığı sorunudur. Antalya’da 28 Aralık sabahı Kolin İnşaat’a bağlı çalışan 8 HES işçisi ve akşamında 6 akü fabrikası işçisi, 13 Aralık’ta ise Malatya’da 5’i öğretmen 1’i şoför 6 emekçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetleri yaşanmıştır. Araçlara, yollara, bariyerlere dair birçok eksiklik olduğu iddiaları gündeme gelmiştir…
- Oysa Aralık ayının başında Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın (İNTES) 25. Olağan Genel Kurul toplantısına katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “…Gelirlerimiz Marmaraylara, Yüksek Hızlı Trenlere, duble yollara… yani kısaca millete hizmet yolunda hızlı bir şekilde değerlendirilmekte ve harcanmaktadır” diye konuşmuştu. Bakan Çelik’e soruyoruz: Neden her gün büyük bir çoğunluğu altyapı sorunlarından kaynaklı olan trafik kazaları meydana gelmektedir? Bu kazaların yüzde 15’inde fiilen çalışan ya da işe gidip gelen işçilerin öldüğünü biliyor musunuz? Neden gerekli önlemleri Ulaştırma Bakanlığı ile koordineli bir biçimde hayata geçirmiyorsunuz?
- Savunma/güvenlik sektöründe 23 Aralık’ta İzmir Tersanesi’nde havuzda bakımda olan TCG Değirmendere Römorkörü “Dalış” esnasında henüz bilinmeyen bir nedenle sağ tarafa yan yatmak suretiyle “alabora” oldu. 2’si işçi 8’i ise ‘asker elbiseli işçi’ olmak üzere 10 emekçi yaşamını yitirdi. Günlerce gündeme gelen videolarda arkadaşlarımızın nasıl yaşamlarını yitirdiğine şahit olduk. Yaşanan iş cinayetiyle ilgili birçok iddia var. Tersanede iş yoğunluğunun yaşandığı ve römorkörde denge sorunun oluşmasına dair soru işaretleri gibi… Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na soruyoruz. Yıllardır örnek gösterilen askeri tersanelerde bu yaşanan katliamın nedeni nedir ve sorumluları kimlerdir? İşçilere kabahat bulmak, askeri gizlilik gibi söylemlere başvurulmasını istemiyoruz…
Son olarak belirtmek istiyoruz ki bir sorunu görmezden gelerek ya da üstünü örterek çözemezsiniz. Ülkemizde her yıl binlerce emekçi işten kaynaklı kaza ya da hastalıklar sonucu yaşamını yitirmektedir. Çalışma Bakanlığı’na düşen görev “iş kazaları azaldı” gibi doğru olmayan söylemleri her defasında dile getirmek değil, işçilerin örgütlenme özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması ve işçi sağlığı alanında gerekli önlemlerin alınmasıdır. Tabi bunun lafla ya da uygulanması fiilen mümkün olmayan yasalarla değil çözüm iradesi gözetilerek yapılması gerekmektedir. Yoksa yaşanan işçi ölümlerinin baş sorumlusu olursunuz…
Maliyet kalemi ya da bir istatistik değil; adı, ailesi ve bir yaşamı olan işçileriz!
Sağlıklı ve güvenli çalışmak hakkımız!
2013 / Aralık ayında yaşamını yitiren işçileri saygıyla anıyoruz! Ahmet Asar, Servet Sarı, Ramazan Duran, Osman Atar, Gülhan Akay, Mustafa Aktaş, İsmet Kuru, Meryem Yörük, Eşref Demir, Cemil Rende, Hasan Maykan, Yüksel Yüksel, Özcan Ç., Nafiz Faruk Yener, Ahmet Ovacık, Yaşar Özerdoğan, Mustafa Özalpuğan, İsmail Altun, Azmi Kara, Nesrin Çakır, Mustafa Budak, Nasır Akalın, Ali Temiz, Derya Şahin, Emine Coşkun, Alişan Ergen, Erhan Yaşar, Çetin Kuşbay, Azize Çelik, İsmail Aksoy, Tahir Aktaş, Serdal Şerbe, Yavuz Selim Gül, Aydın Özcan, Erdal Bakkal, Muzaffer Özen, Mustafa Öztürk, Enver Eren, Önder Şahin, Ahmet Bayraklı, Şaban Öztürk, Ahmet İpek, İsmail Armağan, Fatih Sarıkaya, Tekin Akdemir, Taner K., Ahmet Kızılkan, Mevlit Çınar, Mehmet Metin, Ömer Dinç, Faruk Orcan, Aykut Aydın, Şevket Şimşek, Bünyamin Erdoğan, Osman Dut, Furkan Bakır, Şerif Eresen, Cemal Şen, Murat Yıldırım, Osman Kara, İdris Akilik, Yaser Tütüneker, Ümit Akdaş, Veysel Durna, Şuayip Dönen, Ali Bulanık, Göksenin Gaye Dursun, Hasan Hüseyin Deniz, Metin Acar, Mehmet Ekinci, Tuncer Kılıçkan, Atıf Yılmaz, Arif Kiber, Mehmet Çimenlidal, Bekir Akar, Yaşar Bayer, Veysel Akın, Serkan Taşkın, Ahmet Taşkın, Uğur Tezcan, Serkan Kartal, Murat Sönmez, Bayram Ünal, Cemil Aktaş, Bilal Andiç, Mesut Avcı, Yakup Konukçu, Mustafa Lök, Orhan Gök, Nedim Konakbay, Ahmet Akyüz, Hasan Bayrak, Mustafa Yıldırım, Burak Özdemir, Veysel Gündoğdu, Yavuz Arslan, Süleyman Mert Paşalı, Fehmi Kocaman, Alican Bülbül, Serdar Baloğlu, Rıdvan Çöpçü, Semih Sözen, Cafer Kırbaş, Ercan Biçer, Ahmet Kaymaz, Ali Polat, Kenan Taşyürek, Mürsel Özdemir, Lokman Aygün, Bahattin Günbaşar, Rafet Öztürk, Engin Kızılkaya…
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi