İşçi ölüm oranının azaldığını ifade eden Çalışma Bakanı Faruk Çelik,5 bin mühendisi ”iş güvenliği uzmanı” olarak yetiştireceklerini açıkladı.
”Türkiye’de İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi” ile ”İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlüğü (İSGÜM) Bölge Laboratuvarlarının Güçlendirilmesi” projeleri düzenlenen konferansla sona erdi.
Projelerin kapanış toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dünyada 3 milyar iş gücünün olduğunu, her gün bir milyon iş kazasının yaşandığını, her yıl 2,3 milyon insanın iş kazası ve meslek hastalıkları sonucunda hayatını kaybettiğini söyledi.
Türkiye’de 1990 yılından bu yana iş kazası ve meslek hastalıklarında ciddi bir düşüş olduğuna dikkati çeken Çelik, Türkiye’de her gün 172 iş kazası, 4 ölüm ve 6 sürekli iş göremezlik yaşandığını söyledi.
1990 yılında 155 bin 857 iş kazası, bin 202 meslek hastalığının yaşandığını ifade eden Çelik, 2010 yılında iş kazası sayının 62 bin 903, meslek hastalığı sayısının da 544 olduğunu söyledi.
2002-2010 yılları arasında 100 bin işçiden ölüm oranının yüzde 16,8’den 14,5’e gerilediğini kaydeden Çelik, AB ülkelerinin ortalaması olan yüzde 2,5 rakamına ulaşmak için çok çalışmak gerektiğini vurguladı.
5 bin mühendis, iş güvenliği uzmanı olacak
Projenin, kapanış toplantısıyla sona ermeyeceğini, çalışmalara devam edeceklerini belirten Özer, 25 bin üniversite öğrencisine iş sağlığı ve güvenliği eğitimi vereceklerini, yaklaşık 5 bin mühendisi ”iş güvenliği uzmanı” olarak yetiştireceklerini kaydetti.