Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gaziantep’te Galvaniz fabrikasında meydana gelen patlamanın, ilk belirlemelere göre, ısı ve basınç yükselmesinden kaynaklandığını söyledi. Fabrikanın patlamanın olduğu yere yeni taşındığını ifade eden Bakan Çelik, küçük bir işyeri iken son bir yılda büyüyen fabrikanın, iş sağlığı güvenliği konusunda sabıkalı olduğunu dile getirdi. Çelik, “2011 yılında iki kez teftiş görmüş, idari para cezasına çarptırılmış. Belli ki iş sağlığı ve güvenliği konusunda eksikleri olan bir iş yerimiz.” dedi.
Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirinin sorularını cevaplayan Bakan Faruk Çelik, Gaziantep’te bir fabrikada meydana gelen patlama ile ilgili son bilgileri verdi. Gaziantep’te 4.Organize Sanayi Bölgesi’nde meydana gelen patlama için ‘maalesef hepimizi üzen bir iş kazası’ değerlendirmesini yapan Bakan Çelik, ilk tespitler neticesinde ısı ve basınç yükselmesinden dolayı patlamanın meydana geldiğini söyledi.
Patlamada, 7 vatandaşın hayatını kaybettiğini, bir kişinin tedavisinin hastanede devam ettiğini, diğerlerinin ise taburcu edildiğini aktaran Çelik, “Galvaniz fabrikası diye ifade edilen bir işyeri. Burada çok yakın zamana kadar 27 işçinin çalıştığı bir iş yeri iken büyütülmüş, yeni yere taşınmış ve şu anda 198 işçinin çalıştığı bir noktaya taşınmış. 2011 yılında iki kez teftiş görmüş, idari para cezasına çarptırılmış. Belli ki iş sağlığı ve güvenliği konusunda eksikleri olan bir iş yerimiz.” diye konuştu.
“BÜYÜYELİM EYVALLAH AMA GÜVENLİ BÜYÜYELİM”
Fabrikanın son dönemde büyüdüğüne dikkat çeken Çelik, bu konudaki tepkisini de şöyle dile getirdi: “Büyüyelim, bunu özellikle ifade etmek istiyorum. Türkiye’nin sanayisinin büyümesi gerekiyor, iş yerlerinin büyümesi gerekiyor, istihdamın artması gerekiyor. Eyvallah, bunda bir problem yok ama güvenli büyümek gerekiyor. Güven ortamı olmadıktan sonra yalnız büyümek, bu canları geri getirmiyor. Bunun için bütün iş yerlerimize her kazadan sonra bir daha olmasın temennisinde bulunuyoruz. Ama bunlar yaşanıyor. Ben buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bütün çalışanlarımız koşullara uygun bir şekilde çalışması gerekiyor, çalıştırmanız gerekiyor. Eğer sizin teçhizatınız, donanımlarınız sağlanmadan çalıştırılıyorsanız, bu konuda bize bir telefon kadar yakınsınız, lütfen bize bildirin.”
“BU İŞ YERİNE BENZER YERLERİN BUNDAN SONRA ÇALIŞMA ŞANSI OLMAYACAK”
İşverenleri de uyaran Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Giden geri gelmiyor. Bu acıları bir şey ile kapatmak mümkün değildir. Dolayısıyla güvenli ortamda çalışma konusunda gerekli önlemleri almalarını buradan bir kez daha ifade ediyorum. Kaldı ki İş Sağlığı Güvenliği Yasası’nı yürürlüğe koyduk. Bu yasa 1 Ocak itibari ile risk değerlendirmesi zorunluluğu getiriyor. Risk değerlendirmesi yapmadan böyle tehlikeli işyerlerinde çalışmak mümkün değil. 1 Ocak’ta yürürlüğe girdi bu yasa. Bu riskleri ortadan kaldırmak durumda bütün işyerleri. Yani risksiz bir ortamda, çalışma hayatının sürmesi gerekiyor. Onun için çıkardığımız bu yasa inanıyorum ki yapacağımız sıkı denetimlerle ağır müeyyidelerle bu risk değerlendirmeleri yapılmadan, bu ve buna benzer yerlerin bundan sonra çalışma şansı olmayacak. Bir kez daha buradan ifade ediyorum.”
“ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR”
Patlama ile ilgili verdiği bilgilerin henüz ham bilgiler olduğunun altını da çizen Çelik, “Arkadaşlarımız, bütün teknik ekibimiz Gaziantep’te. Bütün yönleri ile olayı aydınlatma gayreti içerisinde arkadaşlar. Bir taraftan idari bir taraftan adli soruşturmalar devam ediyor. Neticesi de ortaya çıkınca kamuoyu ile paylaşacağız inşallah.” ifadelerini kullandı. Bakan Çelik, son olarak hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.