Küçük ihmaller çocukları canından ediyor

Televizyon düşmesi, zehirlenme, kaynar su dökülmesi ve kimyasal madde içme gibi ev kazaları sebebiyle son 5 yılda yaklaşık 2 bin çocuk hayatını kaybetti. Uzmanlar ise ebeveynlerin alacağı basit önlemlerle bunun önlenebileceğini belirtiyor.

Türkiye’de son 5 yılda 120 bin çocuk, evlerinde oyun oynarken televizyon düşmesi, zehirlenme, üstlerine kaynar su dökülmesi gibi kazalarda yaralandı. Bu ev kazaları sonucunda 2 bine yakın çocuk da hayatını kaybetti. Uzmanlar, ebeveynlerin evde alacakları birtakım tedbirlerle ölümlü kazaların önüne geçebileceğini belirtiyor.

Geçtiğimiz günlerde Osmaniye Kadirli’den Kozan’ın Çanaklı mahallesindeki yakınlarına annesi Ayşe Tokgöz ile misafirliğe gelen Abdulkadir (5), üzerinde su ısıtıcısı olan masaya oturmak istedi. Isıtıcının devrilmesi sonucu üzerine kaynar su dökülen Abdulkadir Tokgöz yaralandı. Antalya’nın Kepez ilçesinde meydana gelen olayda da evdeki misafirlerin uğurlandığı sırada salonda bulunan Zeynep Nur Demiroğlu’nun (4) üstüne, 72 ekran tüplü televizyon düştü. Ağır yaralanan minik Zeynep Nur tüm müdahalelere rağmen kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Çorum ve Adıyaman’da meydana gelen olaylarda ise evlerinde oyun oynayan 3 yaşındaki Nazlısu A. ve Berat C.’nin üstlerine televizyon devrildi. Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayhan Çeri, ev kazalarının önlenmesinde anne, baba ve bakıcıların bilinçli olması gerektiğini vurguluyor. Ev kazalarının 2 bin çocuğun hayatına mal olduğunu ifade eden Çeri, kazalara genellikle ıslak ve kaygan zemin, oyuncaklar ve diğer yabancı cisimlerin yerde bulunmasının sebep olduğunu kaydediyor. Pencere ve balkon kapılarının kontrolsüz bir şekilde açık tutulmasının da çocuk ölümlerinde etkili olduğunu kaydeden Çeri, şunları dile getirdi: “Çocuğun yatağının çevresinde korkuluk bulunmaması yaşamı tehdit edici kazalara yol açıyor. Besin ve ilaç zehirlenmeleri, deterjan, kireç çözücü gibi ev kimyasallarıyla çocukların teması da zehirlenmelerin en önemli nedenlerinden. Bu tür ev kazaları nedeniyle Türkiye’de, son 5 yılda 120 bin çocuk hastaneye kaldırıldı ve bunların 2 bini hayatını kaybetti.” Ev kazası yaşanması durumunda soğukkanlı davranılması gerektiğini kaydeden uzman, “Çocuğunuzu güvenli bir şekilde kaza ortamından uzaklaştırdıktan sonra başta 112 olmak üzere ilgili acil numaraları arayarak profesyonel destek alın ve onların önerileri doğrultusunda hareket edin.” diyor.

——————————————————————————–

Çocuklar için bunlara dikkat!
•Acil sağlık kuruluşu, zehir danışma merkezi, itfaiye ve güvenlikle ilgili numaraları mutlaka telefonunuzda bulundurun.
•Başta ilaçlar olmak üzere çocuğunuza zararlı olabilecek kimyasal maddeleri kapalı olarak ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın.
•Küçük çocukları evde yalnız bırakmayın ve 12 yaşından küçük kardeşi ya da bir başka çocuğa emanet etmeyin.
•Evde ve arabanızda küçük bir acil yardım kiti bulundurun.
•Evde duman alarmı olmasını sağlayın.
•Binalardaki elektrik donanımlarının gerekli güvenlik standartlarını karşıladığından emin olun; prizlerin çocuklar için tehlike oluşturmayacak şekilde monte edilmiş olmasına dikkat edin.
•Ütü, ısıtıcı, fırın, blender gibi elektrikli ev aletlerinin fişlerinin aktif kullanım dışında çekili olduğundan emin olun.
•Kibrit, çakmak gibi yangına yol açabilecek aparatları küçük çocuklardan uzak tutun.
•Çocuklarınızı kaygan ve ıslak zeminlerde yalnız bırakmayın.
•Elinizde sıcak bir içecek varken kesinlikle çocuğunuzu kucağınıza almayın.
•Yiyecek ve içeceklerin sıcaklığını kontrol etmeden bebeğinize vermeyin.

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://insaattaisguvenligi.com/2013/05/20/kucuk-ihmaller-cocuklari-canindan-ediyor/

Bir yanıt yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.