Ucuz kaplama hastaneyi yaktı

Ucuz kaplama hastaneyi yaktı

Ucuz kaplama hastaneyi yaktı

7.4.2018 04:00

Eski İstanbul İtfaiye Müdürü İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Kılıç, yanan hastanenin dış cephe kaplamasında yönetmeliklere aykırı malzeme kullanıldığını söyledi

Gaziosmanpaşa’daki Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde önceki gün çıkan yangın bir kamu binasında güvenlik önlemlerinin nasıl hiçe sayıldığını gözler önüne serdi. Binanın çatısında çıkan yangın, dış cephede kısa sürede yayıldı. Uzmanlar, dış cephede maliyeti yarı yarıya daha ucuz olan yanıcı malzemenin kullanıldığını söyleyerek binaya ruhsat veren belediye, itfaiye ve Sağlık Bakanlığının sorumluluğuna dikkat çekti. Üstelik binada 2011 yılında inşaat halindeyken yine dış cephe kaplaması nedeniyle yangın çıkmıştı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, 1989-1994 yıllarında İstanbul İtfaiye Müdürü olan Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, Aydınlık’a yaptığı açıklamada yönetmeliğe göre dış cephede, 28.5 metreden daha yüksek binalarda zor yanıcı, daha alçak binalarda ise zor alevlenici malzeme kullanılma zorunluluğu olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Kılıç, “Burada ikisi de kullanılmamış, kolay alevlenici sandviç panel kullanılmış. Oysa hastane okul gibi topluma açık binalarda, kolay yanıcı malzemelerin kullanılmaması gerekiyor. Avrupa standartlarına uygun yanıcı olmayan malzeme kullanılmış olsaydı üzerine benzin de dökseniz yanmazdı” dedi. Prof. Dr. Kılıç, ucuz malzemelerin maliyetinin düşük olması, daha kolay uygulanabilir olması ve estetik görünümü nedeniyle tercih edildiğini söyledi.

‘BURAYA HASTANE DENİLEMEZ’

Yangın sırasında hastalar binadan tahliye edildi. 8’nci kattaki yoğun bakımda yatan hastaların ise çoğunluğunun güvenli alanlara taşındığı iddia edildi. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan olayın ardından hastaların çok başarılı bir şekilde tahliye edildiğini açıkladı. Prof. Dr. Kılıç ise “Bina yönetmeliklere uygun yapılmışsa, bir katta yangın çıktığında hiçbir hasta tahliye edilmemeli. Yoğun bakımın da hemen yan tarafta yangın çıksa da etkilenmeyecek şekilde inşa edilmiş olması gerekirdi. Yoğun bakımdaki hastaların taşınmasını akıl alacak gibi değil. Buraya hastane demek mümkün değil” dedi. Bu tür kamu binalarında her katta yangın kompartımanının olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Kılıç, “Yangın sağ tarafta çıktıysa hastalar sola taşınır, solda çıktıysa sağa taşınır. İkisinin arası yangına en az bir saat dayanıklıdır, duman sızdırmaz” diye konuştu.

2011 yılında da bina henüz inşaat halindeyken yangın çıkmış, dış cephenin alev alması eleştirilere neden olmuştu. İş güvenliği uzmanı C. Gürol Özpalanlar, “Bu binaya ruhsat veren belediye, itfaiye, Sağlık Bakanlığı her biri ayrı ayrı binayı denetliyor. Olayda her birinin sorumluluğu var” dedi.

YANICI ÜRÜNÜN MALİYETİ YÜZDE 40 DAHA UCUZ

Binalara dış cephe kaplaması üreten bir firmaya yanıcı ve yanıcı olmayan iki malzeme arasındaki farkı sorduk. İki alüminyum levha arasına plastik olan polietilen ya da mineral dolgu konuluyor. Plastik olduğu için yanıcı özelliğe sahip bu tür malzeme alevleri yürütüyor, mineral dolgu ise yangına dayanıklı. Firmalara göre değişmekle birlikte yangına dayanıklı ürünün metrekaresi 100 lira, diğer ürün ise 60 liraya satılıyor.

DIŞ CEPHEDEN NÜMUNE ALINDI

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Hastanede inceleme ve delil çalışması dün de devam etti. Soruşturma için görevlendirilen savcılar hastanede inceleme yaptı. İtfaiye ekipleri hastanenin dış cephe kaplamasından numune alarak Kriminal Polis Laboratuvarı’na gönderdi. Hastanenin elektrik tesisatında da inceleme yapıldı.

https://www.aydinlik.com.tr/ucuz-kaplama-hastaneyi-yakti-turkiye-nisan-2018-2

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://insaattaisguvenligi.com/2018/04/09/ucuz-kaplama-hastaneyi-yakti/

Bir yanıt yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.