Notice: _load_textdomain_just_in_time işlevi yanlış çağrıldı. Translation loading for the graphene domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Ayrıntılı bilgi almak için lütfen WordPress hata ayıklama bölümüne bakın. (Bu ileti 6.7.0 sürümünde eklendi.) in /home/u4474760/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
30 yıllık inşaat işçisinden fotoğraf sergisi – İNŞAATTA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

30 yıllık inşaat işçisinden fotoğraf sergisi

Mersin’de yaşayan Hakan Ottaş 30 yıldır hayatını inşaatlarda ter dökerek kazanıyor. Beş yıldır fotoğrafla ilgilenen Ottaş ilk kişisel sergisi olan “Bir Fotoğraf Karesi”ni çalıştığı inşaatta açtı.

30 yıllık inşaat işçisinden fotoğraf sergisi

Seyhan AKıncı

Mersin’de Seyma Pozcu Kültür Merkezi’nin inşaatındayız. Bu inşaat Hakan Ottaş’ın ilk kişisel fotoğraf sergisine ev sahipliği yaptı. 30 yıllık inşaat işçisi Hakan Ottaş’ın sanata olan ilgisi sadece fotoğrafla da sınırlı değil. Şair Sennur Sezer’in bir şiir dinletisinde tersane işçisi Sennur’u anlattığı akşam orada bulunan inşaat işçisi Hakan Ottaş artık hayata farklı bakmaya başlıyor. O günden sonra “Bir işçinin, bir emekçinin, bir amelenin de sanat içerisinde var olabileceğini düşündüm” diyor. Mersin’de yaşayan 51 yaşındaki inşaat işçisi bundan beş yıl önce fotoğrafla ilgilenmeye başlamış. Fotoğraf sanatçısı Özcan Yaman’a çektiği birkaç kareyi göstermesiyle başlıyor hikayesi.

Kitapların etkisi

Sekiz çocuklu bir ailenin altıncı çocuğu olarak dünyaya gelen Hakan Ottaş liseyi bitirdikten sonra inşaatlarda çalışmaya başmış. 30 yıldır da hayatını Mersin’de inşaatlarda çalışarak kazanıyor. Evli ve bir kız çocuğu babası. Kızının Ankara Üniversitesi’nde bale eğitimi aldığını, önümüzdeki yıl Erasmus ile İspanya’da eğitim göreceğini gözleri parlayarak anlatıyor. Ottaş’ın hayatında sanat önemli bir yer tutuyor. Kitaplarla tanışması Tunceli’de özel timde askerlik yapıp evine döndükten sonra başlamış: “Askerden geldikten sonra çok büyük psikolojik sorunlar yaşadım. Uyum sağlamak bile çok zordu. Örneğin bir motosikletin egzoz patlamasında yolda hemen yere siper alıp yatabiliyordum o kadar. Bu psikolojiden kurtulmak için kendimi bir şeylere yönlendirmem gerekti. O dönemde kitap okumaya başladım. Önce romanlar; Maksim Gorki’den “Ana”, Tolstoy’dan “Savaş ve Barış”, Hugo’dan “Sefiller” gibi. Daha sonra teori kitapları da okudum.”

Uğruna sigarayı bıraktı

Fotoğraf sanatçısı Özcan Yaman’la bir fotoğraf sergisinde tanışma fırsatı bulan Ottaş, fotoğraflarını beğenen Yaman’ın tavsiyelerini almaya başlamış. Hakan Ottaş beş yıla beş bin kare sığdırmış. Fotoğrafla olan ilişkisini şöyle anlatıyor: “Bundan beş yıl önce fotoğrafla ilgilenmeye başladım. Buna bütçe ayırmam gerekti. Bir makine almak istiyordum. O zaman sigarayı bıraktım. Dedim ki; sigaranın masrafını bu işte kullanacağım ve gerçekten de beş yıldır bu işi yapıyorum. Sigarayı bıraktım ve elime de almadım. Biraz da bu itti beni sigarayı bırakmaya.”

Mersin’de düzenlenen Şiir Günleri için kente gelen şair Sennur Sezer’in tersane işçisi olduğunu öğrendiğinde büyük şaşkınlık yaşamış. Bu şaşkınlık bir yandan ona güç vermiş. “Sennur Hanım’ın tersane işçisi olduğunu öğrendikten sonra biraz daha farklı gözle bakmaya başladım. Yani neticede bir işçidir, emekçidir. Ama daha önce onun kitaplarını okuduğum için hep aklıma gelirdi bir tersane işçisi nasıl böyle şiir yazabilir diye.”  Aynı şekilde tiyatro sanatçısı olan Fahri Bozbaş’ın da işçi oluşu Hakan Ottaş’ı fotoğraf sanatında daha cesur olması konusunda yüreklendirmiş.

Otuz yıldır inşaatlarda ter döken Hakan Ottaş çektiği fotoğrafların bir sergiye dönüşme hikayesini ise şu şekilde anlatıyor: “Öğle yemeği paydosunda çektiğim fotoğraflara bakıyorduk arkadaşlarla. Abi sergileyelim gibi bir şey söz konusu oldu. Olur mu olmaz mı derken, ‘Nerede yapacağız ki, inşaatta mı?’ diye şakalaşırken, düşündüm; işçilerin, emekçilerin var olduğu, yaşam kaynağı olan yer inşaat. Evde hanımından, annesinden, babasından, çocuğundan çok inşaattaki arkadaşlarını görüyor. Biz de dedik ki inşatta yapalım, nasıl olsa inşaat işçileri gelecek. Ama bu kadar büyüyeceğini tahmin etmedik.”

Galeriler çoktan kapısını çalmış

Hakan Ottaş’ın 27 kareden oluşan ilk kişisel sergisi “Bir Fotoğraf Karesi”ne ev sahipliği yapan inşaat alanı kendisi de eski bir fotoğraf sanatçısı olan Mersinli Seyma Pozcu’ya ait. Bina bittiğinde bir kültür merkezi olacak. Ottaş’ın fotoğraflarını sergilemesi için İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde bulunan galeriler çoktan kapısını çalmış bile. O ise ilgiden biraz yorulmuş gibi. Şimdilik kabuğuna çekilmeyi ve objektifini doğa ve emekçilerden, kadın ve çocuklara doğru çevirmenin derdinde.

 

http://www.milliyet.com.tr/30-yillik-insaat-iscisinden-fotogra/cumartesi/haberdetay/19.05.2018/2671820/default.htm

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://insaattaisguvenligi.com/2018/05/21/30-yillik-insaat-iscisinden-fotograf-sergisi/

Bir yanıt yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.