Notice: _load_textdomain_just_in_time işlevi yanlış çağrıldı. Translation loading for the graphene domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Ayrıntılı bilgi almak için lütfen WordPress hata ayıklama bölümüne bakın. (Bu ileti 6.7.0 sürümünde eklendi.) in /home/u4474760/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
‘Yerli ve Milli’ sanal gerçeklik teknolojisi İSG eğitiminde fark yaratacak – İNŞAATTA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

‘Yerli ve Milli’ sanal gerçeklik teknolojisi İSG eğitiminde fark yaratacak

İş sağlığı ve güvenliğinde “endüstri 4.0” dönemi başlıyor. İleri teknoloji uygulamalarıyla ulusal ve uluslararası sektör devlerine yeni nesil çözümler sunan GFDS ile, mesleki ve teknik eğitim uygulamalarının öncüsü Coşkunöz Eğitim Vakfı (CEV) ortaklığıyla, iş sağlığı ve güvenliğinde ilk kez online eğitim ve sanal gerçeklik (VR) uygulamaları bir dijital eğitim platformunda birleştirildi. İş dünyasının yeni nesil eğitim ve deneyim platformu olarak tanımlanan ‘Let-X’ in ilk ürünü ise ‘Let-X İSG Eğitimi’ oldu.

E-Learning ve VR Deneyim Modülleri ile İSG eğitiminin boyutunu değiştiren platform, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde verimlilik oranını yüzde 95’e kadar yükseltiyor. Eğitim, uygulama modülü sayesinde de iş esnasında hata payının sıfıra indirilmesine katkı sağlıyor. Tamamı Türk mühendislerinin üretimi olan yeni nesil eğitimin yurt dışına ihraç edilmesi hedefleniyor.

HEM MALİYETLERİ HEM DE KAZA RİSKİNİ AZALTACAK

Ofislerde veya fabrikalarda mavi yakalı çalışanlardan beyaz yakalı yöneticilere kadar herkesin rahatlıkla kullanabileceği Let-X İSG Eğitimi, alanında uzman A sınıfı İSG uzmanları tarafından, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na uygun olarak geliştirildi. “Akıllı Eğitim, Güvenli Deneyim” sloganıyla yola çıkan Let-X İSG Eğitimi, hem uzaktan eğitim imkânıyla şirketlere zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacak, hem de üstün teknolojisiyle iş kazası riskini sıfıra indirecek.

İş sağlığı ve güvenliği alanında yeni bir dönem başlatacak olan Let-X İSG Eğitimi’nin lansmanı ODTÜ Teknokent’te yapıldı. Pandemi önlemleri çerçevesinde gerçekleştirilen ve basın mensuplarının Let-X İSG Eğitimi’ni deneme fırsatı bulduğu lansmanda konuşan GFDS Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mert Levent Oğuzata, uygulamanın en önemli amacının çalışanlarda en hızlı ve etkili şekilde iş sağlığı ve güvenliği kültürünü oluşturmak olduğunu belirtti. Oğuzata; “İş kazalarının en önemli nedenlerinden biri iş sağlığı ve güvenliği kültürünün tam anlamıyla oluşmamış olması. ‘İş Dünyasının Yeni Nesil Eğitim ve Deneyim Platformu’ olarak tanımladığımız Let-X ile, iş dünyasında İSG bilincinin yerleşmesine katkı sağlayacağız. Teorik bilgiyi sahada güvenli adımlara dönüştürecek olan Let- X İSG Eğitimi, hem çalışana hem de eğitici konumundaki işverene bir çok avantaj sağlıyor. Pandemi ile mücadele ettiğimiz bu dönemde dijital ortamda bire bir İSG eğitimi almak maliyetleri azaltırken, çalışanlara da toplu eğitim ortamlarından uzak daha güvenli bir platform sunmuş olacak. Eğitim aynı zamanda, toplu eğitim organizasyonlarının yarattığı (eğitim salonu, ikram, taşıma vb) maliyetleri doğrudan azaltacak ve bu organizasyonlar için bir üretim hattının tamamen durdurulmasını da önleyecek. Çalışanların dönüşümlü eğitim almalarının önünü açacak. Doğru davranışı, risk almadan sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak öğretecek ve olası iş kazaları riskini de düşürecek. Bu sistemle online eğitim ve sanal gerçeklik (VR) deneyimleri ilk kez bir araya getiriliyor. Endüstri 4.0döneminin iş güvenliği eğitimlerine de bu yakışır diye düşünüyoruz” dedi.

YÜZDE 95’E KADAR VERİMLİLİK

Let-X İSG Eğitimi’nin yaşayan, canlı bir ürün olduğunun altını çizen Oğuzata şöyle konuştu: “Let-X İSG eğitimi çalışanda önemli değişimler sağlayacak. Teorik eğitimi kullanıcı deneyimiyle buluşturan Let-X, bilgiyi davranışa ve deneyime dönüştürmeye katkı sağlarken iş dünyasında uzmanlaşmayı hızlandıracak ve iş kalitesini artıracak. Çalışan, VR ile gerçekçi ve güvenli bir ortamda tehlikeli veya çok tehlikeli durumları deneyimleyerek, gerçek yaşamda benzer durumlarla karşılaştığında hızlı ve doğru aksiyon alabilecek. VR Deneyim Modülü ile öğrenilen bilgiler, gerçekçi çalışma ortamında gerçekçi senaryolarla uygulanabilecek. Uygulama modülleri, iş yaşamında hata payının sıfıra indirilmesinde önemli rol oynayacak. Eğitimler bu platform sayesinde yüzde 95’e kadar daha verimli geçecek, çalışanların dijitalleşmeye yönelik önyargıları da yıkılacak. Ayrıca VR teknolojisini kullanırken hareket etmeye bağlı olarak sıklıkla görülen baş dönmesi sorunu, kullandığımız yeni teknoloji sayesinde olmayacak.Güvenli ve ekonomik bir yolla, kanayan bir yara olan iş kazalarını minimize etmek istiyoruz.”

“YURTDIŞI PAZARLARINA DA GİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

GFDS ve Coşkunöz olarak tamamen Türk mühendislerinin geliştirdiği Let-X İSG Eğitimi’nin sadece ulusal pazarda değil yurtdışı pazarında da başarı elde edeceğini düşündüklerini kaydeden Oğuzata, 5 yıllık hedeflerini ise şöyle aktardı: “Uluslararası sektörün ihtiyaçlarını tespit ederek eğitimi ihtiyaca göre şekillendireceğiz. Birinci yıl ulusal alanda Let-X İSG kullanımını yaygınlaştırmayı, ikinci yıldan itibaren de Rusya, Hollanda, Almanya, Amerika ve İngiltere pazarlarına giriş yapmayı hedefliyoruz. Üçüncü yıl içinde ise, farklı alanlarda özel eğitimler oluşturmayı planlamaktayız. Tümüyle yerli ve milli kaynaklarla, Coşkunöz Eğitim Vakfı’nın 32 yıllık eğitim tecrübesi ve sektöründe fark yaratan GFDS’nin içerik geliştirme ve teknoloji yetkinliğiyle oluşturulan bu İSG Eğitimi ile, Türkiye’nin teknoloji geliştirme potansiyelini uluslararası platformlarda da en iyi şekilde temsil etmeye hazırlanıyoruz. Çünkü eğitim sisteminin tüm dünyada kaliteli ve doğru teknolojiler sayesinde dönüşeceğini öngörüyor, bu kaliteli ve yenilikçi eğitim sistemleri ile geleceğin de güzelleşeceğine inanıyoruz. Let-X’i bu inançla oluşturduk. Dönüşüme çalışma yaşamından başlamanın verimine inandık. Bu sebeple de çalışmalarımıza iş dünyası eğitimleri içinde en yaşamsal eğitim olan İSG Eğitimi ile başladık. Biz eğitim ve teknolojiyi buluşturarak bu alanda verilebilecek en etkili eğitimi hazırladık. GFDS olarak bizim görevimiz teknoloji için teknoloji geliştirmek değil insanlık için dengeli şekilde teknoloji geliştirmektir. Bizim çalışma prensibimiz bu şekildedir. Eğer dünya gelecekte insanlık ile teknoloji arasındaki dengeyi düzgün şekilde kurabilirse gerçekten aydınlık bir gelecekbizleri bekliyor.”

Lansmanda söz alan Coşkunöz Eğitim Vakfı Genel Müdürü Bige Tınmazsoy Susuzlu da, vakıf olarak kuruluşlarından bu yana sanayi ve üretiminin yanı sıra Türkiye’nin geleceği olan gençlerin hayatına değer katmak için çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:

“Tümüyle yerli ve milli kaynaklarla, Coşkunöz Eğitim Vakfı’nın 32 yıllık eğitim tecrübesi ve sektöründe fark yaratan GFDS’nin içerik geliştirme ve teknoloji tutkusuyla Türkiye sanayisine kazandırdığı Let-X İSG Eğitimi, Türkiye’nin uluslararası platformlarda da vizyon ve teknolojik yetkinliğini en iyi şekilde temsil edecek. Mesleki ve teknik eğitim uygulamalarının öncüsü olma vizyonumuzla sektöre sunduğumuz bu ürün, ileri teknolojilerle kaliteli görsel içerikleri buluşturarak ulusal ve uluslararası sektör devlerine yeni nesil bir eğitim deneyimi sunacak.Yerli ve milli kaynaklarla, “Akıllı Eğitim, Güvenli Deneyim” sloganıyla sunulan Let-X İSG Eğitimi ile çalışanların dijital okur-yazarlığının artırılması, şirketlerin dijital dönüşümünün hızlandırılması ve iş kazalarının azaltılmasını hedefliyoruz.

LET-X İSG İLE ÖĞRENCİLERE DESTEK

Bu projenin bizim için en önemli noktalarından biri ise, ürünün satışından elde edilecek vakıf gelirlerinin tamamını eğitim ve burs fonlarına aktaracak olmamız. Yani müşterilerimizle çalışanlarımızı güvenli ve dijital ortamda eğiterek aynı zamanda bir iyilik ekosisteminin parçası olacağız. Çalışanlarımızı güvende tutarken geleceğin işgücüne de eğitim ve burs desteği sağlayacağız. Bu iş modeli büyük fark yaratacak. Bu sayede Let-X İSG Eğitimi’ni kullanan şirketler de sosyal sorumluluk projesinin bir parçası olacaklar.”

GFDS’nın Kurucu Ortağı, aynı zamanda da Kontrat ve Finans Direktörü olan Selda Oğuzata Kurman ise eğitimin en önemli özelliklerinden birinin alışılagelmiş İSG eğitimlerine yeni bir soluk ve bakış açısı getirmek olduğunu söyledi. Kurman, “Let-X İSG sıradan salon derslerine pratik, eğlenceli ve verimli bir yeni alternatif getirerek öğrenme verimliliğini artırıyor, iş kazası riskini minimum seviyeye indirmeye yardımcı oluyor. Sektörde yer alan firmalarla ürün özelinde bugüne kadar yapmış olduğumuz görüşmeler sonrasında bu tip eğitimlerin pazarda net bir ihtiyaç olduğunu gördük. Görüşmelerimiz sonrası son derece olumlu geri bildirimler aldığımızı söyleyebilirim. Daha şimdiden birçok değerli kuruluş ve firma ile el sıkışmış durumdayız.Yakın zamanda bunları da Let-X web sitemizden de duyuracağız” ifadelerini kullandı.

GFDS Yazılım Takım Lideri Ozan Şen ise, eğitim paketinin çalışma prensiplerini anlattı. Şen, “E-Learning modülü toplamda yaklaşık 4 saatlik video ve soru cevap eğitiminden oluşuyor. Videoları sanki bir çalışan bloknota ders notlarını yazıyormuş gibi tasarladık. Burada çalışanın aslında kolay ve şematik anlatımlarla konuları iyi anlamasını hedefledik. VR deneyim modülünde ise 10 farklı senaryo var. Tüm senaryolar gerçekçi fabrika ortamında geçiyor. Çalışan VR gözlüğü takıp eline kontrol cihazlarını aldığı zaman sanal gerçeklik alanına ışınlanmaya başlayarak senaryo içindeki aşamaları tamamlıyor. Senaryolar hep doğru seçimi yapmaya yönlendiriyor. Video sonrası sorularla seviye tespit yapılabiliyor. Her seviyede çalışanın kolay kullanabilmesi için oldukça yalın ama etkili bir anlatım kullandık. Eğitimler bulut tabanlı olduğu için uzaktan güncellemeye açık. Güncellemeler olduğunda anında merkezden yönlendiriyoruz aynı anda tüm kullanıcılar da güncellenmiş eğitime kavuşuyor. Kısacası güncellenip, geliştirilebilir kolay kullanılabilir bir yapımız var” diye konuştu.

ZORUNLU İSG EĞİTİMLERİ ARTIK ÇOK DAHA EĞLENCELİ

Bulut tabanlı uzaktan eğitim sunan bu eğitim paketi ile, iş sağlığı ve güvenliği başka bir boyuta taşınıyor. Dinamik bir eğitim içeriğine sahip Let-X İSG Eğitimi’nde İSG mevzuatında herhangi bir değişiklik olması durumunda kullanıcıların müfredatları da aynı doğrultuda anında güncellenecek. Eğitim ile pratik, eğlenceli ve akılda kalıcı eğitimlerle, klasikleşen alışılagelmiş İSG eğitimlerine yeni bir soluk ve bakış açısı getirilmesi amaçlanıyor. Eğitimin ölçümlendirme özelliği ile kullanıcıların başarısı kayıt altına alınıyor ve elde edilen veriler analizlerde kullanılıyor.

LET-X İSG EĞİTİMİ TÜM SEKTÖRLERDE KULLANILABİLİR

E-öğrenme modülleri tüm sektörler için uygulanabilirken, VR modülleri kimyasal maddelerle çalışma, vinç kullanımı ve güvenlik, kaynak ve ortam güvenliği, forklift kullanımı ve güvenlik, ofis ve ortam güvenliği, kapalı alanda çalışma, 5s genel temizlik ve güvenlik, yüksekte çalışma, yangın ve acil durum gibi bir çok alanda kullanılabilecek. VR deneyim modülleri ilk etapta otomotiv sektörü, metal makine yan sanayii ve endüstri sektörü ile, üretim ve imalat yapan firmaların kullanımına uygun olarak geliştirildi.

HER YIL BİNLERCE İNSAN İŞ KAZASINDA HAYATINI KAYBEDİYOR

Kişisel koruyucuları kullanmamak, işi bilinçsiz yapmak, dalgınlık ve dikkatsizlik gibi bir çok nedenden dolayı her yıl binlerce çalışan iş kazasına maruz kalıyor. Çalışanlar bu kazalarda yaralanıyor ya da hayatını kaybediyor. İş kazalarının temel nedenleri arasında ise ilk olarak insan faktörü gösteriliyor. Türkiye’de iş kazaları 2012 yılına göre yüzde 475 oranında artış gösterdi. Türkiye iş kazaları açısından Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada, dünyada ise üçüncü sırada yer alıyor. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre, 2019 yılında bin 736 kişi iş kazasında hayatını kaybetti. Bu yılın Eylül ayında 177 işçi iş kazası nedeniyle yaşamını yitirirken, 2020 yılının ilk 9 ayının toplamında hayatını kaybedenlerin sayısı da bin 493’e ulaştı.

https://tecnomanya.com/yerli-ve-milli-sanal-gerceklik-teknolojisi-isg-egitiminde-fark-yaratacak-16112001.html

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://insaattaisguvenligi.com/2020/11/22/yerli-ve-milli-sanal-gerceklik-teknolojisi-isg-egitiminde-fark-yaratacak/

Bir yanıt yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.