Ekim 2011 iş kazaları raporu

Ekim ayında meydana gelen iş kazalarında basından takip ettiğimiz kadarıyla 53 emekçi hayatını kaybetti, 142 emekçi de yaralandı. En çok ölüm inşaatlarda yaşanırken sanayi bölgelerinde çalışan işçiler, işçi servislerin karıştığı trafik kazalarında can verdi. Madenler can almaya devam etti, silikozis 48’inci canını aldı. Hekime yönelik şiddet olaylarında da belirgin bir artış yaşandı, sadece Ekim ayında basından takip ettiğimiz kadarıyla 3 ayrı hekime yönelik şiddet olayı tespit ettik;

30 Ekim – İş kazasında 1 işçi hayatını kaybetti – Eskişehir
Eskişehir’in Mihalıççık ilçesinde meydana gelen iş kazasında 1 kişi öldü. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Bahtiyar köyünde Ramazan Afar’ın (26) kullandığı iş makinesi, maden sondajı yaparken uçuruma devrildi. İş makinesinin altında kalan operatör Afar, olay yerinde hayatını kaybetti. Afar’ın cenazesi memleketi Kütahya’ya gönderildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.
30 Ekim – Elektrik akımına kapılan işçi ağır yaralandı – Muğla
Fethiye’de elektrik dağıtım şirketinde çalışan bir işçi, arıza tamiri yaparken akıma kapılarak ağır yaralandı. Edinilen bilgiye göre, Fethiye’de elektrik dağıtımı yapan Aydem Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye bağlı olarak çalışan Oğur Ekici (22) adlı işçi Fethiye Belediyesi tamir atölyesindeki bir arızayı gidermek için görevlendirildi. Öğle saatlerinde atölyeye gelerek arızaya müdahale eden işçi bilinmeyen bir nedenle akıma kapıldı. Yüksek voltajlı akıma kapılarak yere düşen işçi ağır yaralanırken bölgeye hemen ambulans çağırıldı. Kısa sürede olay yerine ulaşan ambulansla Fethiye Devlet Hastanesi’ne getirilen işçi burada yapılan ilk müdahalenin ardından özel bir hastaneye gönderildi. Ailesinin isteğiyle özel hastaneye sevkedilen işçinin hayati tehlikesi sürerken polisin olayla ilgili soruşturması sürüyor.

29 Ekim – Yaralanan enerji işçisi hayatını kaybetti – İstanbul
Konu ile ilgili elimize ulaşan Enerji-Sen Sendikası’nın açıklaması: TEİAŞ 1.İletim Tesis ve İşletme Gurup Müdürlüğü, İkitelli Trafo Bakım Ekibinde çalışan arkadaşımız Gürol Camcı Ambarlı Santrali şalt sahasında 36 Kv hücrede çarpılarak ağır yaralanmıştı. Kendisine yapılan tüm tıbbi müdahalelere karşı arkadaşımız kurtarılamadı. 28 Ekim 2011 tarihinde vefat etti. Ailesine ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.

29 Ekim – Madende kaza: 1 ölü – Adana
Adana’nın Aladağ ilçesindeki krom madeni işleyen tesiste meydana gelen kazada, 1 işçi hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre, ilçede faaliyet gösteren Akmetal Maden Firmasına ait maden işleme tesislerinde çalışan Hasan Karakuş (28), henüz belirlenemeyen bir nedenle işlemeye hazırlanan kırılmış madenin döküldüğü silonun içine girdi. Bu sırada kapağı aniden açılan siloda üzerine maden parçaları dökülen Karakuş, hayatını kaybetti. Cumhuriyet Savcısının yaptığı incelemenin ardından Karakuş’un cesedi otopsi için Adana Adli Tıp Kurumuna gönderildi. Soruşturmanın sürdürüldüğü bildirildi.

29 Ekim – İnşaattan düşen işçi yaşamını yitirdi – İzmir
NUREM İnşaat Firmasının Bornova Evka-3 mahallesinde inşaatını sürdürdüğü, “Tüzomay Residence” inşaatında Kazım Yıldız isimli işçi, inşaattan düşerek hayatını kaybetti. Görgü tanıklarının ifadelerine göre dün saat 11.00 sıralarında gerçekleşen olayda asansör boşluğuna düşen Yıldız, feci bir şekilde öldü. Çalışan işçiler, Yıldız’ın bir gün önce işbaşı yaptığı ve emniyet kemerinin takılı olmadığını söyledi. Olay yerinde görüntü alınmasına izin vermeyen inşaat bekçisi, olay anında inşatta olmadığını söyledi. İnşaattan uzaklaştıktan sonra yanımıza gelen ve firma yetkilisi olduğunu söyleyen bir kişi; inşatta bütün güvenlik önlemlerini aldıklarını, güvenlik kurallarına uymayanların bu şirkette çalıştırılmadığını savundu. Ölen işçiyi tanımadıklarını, firmanın şap dökme işini yapan taşeron firmada çalışan işçilerden birisinin akrabası olduğunu iddia eden firma yetkilisi ambulansın geç gelmesi sebebiyle işçiyi kendilerinin saat 11.20’de Trafik Hastanesine kaldırdıklarını söyledi. İnşaatın 9. katından asansör boşluğuna düşen, hiçbir iş arkadaşının hatta işverenin de tanımadığını söylediği Kazım Yıldız’a ait Bornova’da hiçbir hastane kaydına rastlanmazken Yıldız’ın Bornova Adli Tıbba sevk edildiğini öğrendik. 1955 Bayburt doğumlu olan Yıldız’ın bu şirkette çalışan bir işçi olduğunu şirket yetkilileri kabul etmedi. “İş güvenliğine önem verildiği söylenen bir şirkette, kimsenin tanımadığı bir kişi inşaat alanına nasıl giriyor?”, “Giren kişi 9. kata kadar nasıl çıkıyor?”, “İnşaat bekçisinin olaydan nasıl haberi olmuyor?” gibi sorular ise hâlâ yanıt bekliyor.

29 Ekim – İnşaatta kaza: 1 yaralı – Kilis
Kilis’te, bir inşaatta çalışan kişi, kaza sonucunda yaralandı. Edinilen bilgiye göre, Atatürk Mahallesi’nde bir inşaatta çalışan Ahmet Çakalı (37) sıva yapmada kullanılan alüminyum mastarların eğilmiş olan uçlarını demir keseceği ile keserken sağ gözünden yaralandı. Çakallı, Kilis Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

29 Ekim – Temizlik işçisi feci şekilde can verdi – Bursa
Bursa ‘nın Karacabey İlçesi’nde, çöp kamyonunun arkasında, konteyneri kaldırıp boşaltan mekanizmaya kafası sıkışan 39 yaşındaki temizlik işçisi Mehmet Şahin, feci şekilde can verdi. Kaza bugün saat 09.00 sıraları Gazi Mahallesi 308’inci sokakta meydana geldi. Karacabey Belediyesi’ne ait Hüseyin Demir yönetimindeki çöp kamyonunda çalışan temizlik işçisi Mehmet Şahin, bir anlık dalgınlık sonucu başını aracın arkasındaki konterner boşaltma mekanizmasına kaptırdı. Cadde üzerine dökülen çöpleri süpürmekte olan iş arkadaşı Mustafa Güleç ve kamyon sürücüsünün müdahale ederek sıkıştığı yerden çıkarmaya çalıştığı Şahin’e 112 Acil Servisi ve polis ekipleri de müdahale etti. Ancak mekanizmadan çıkarılan Şahin yaşamını yitirdi.

29 Ekim – İşçi servisi kaza yaptı: 1 ölü, 9 yaralı – Urfa
Mesaiden çıkan alışveriş merkezinin işçilerini taşıyan servis minibüsü iddiaya göre aşırı hız nedeniyle virajı alamayınca takla atarak devrildi. Kazada 1 kişi öldü, 9 kişi yaralandı. Kaza, saat 23.00 sıralarında Şanlıurfa-Gaziantep Karayolunun 4’ncü kilometresinde meydana geldi. TOKİ Konutları’nda bulunan bir alışveriş merkezi’nde mesaiden çıkan işçiler, evlerine dönmek üzere Mustafa Hakkı Demir’in (30) kullandığı 63 ZT 451 plakalı minibüs ile yola çıktı. 9 işçinin bulunduğu minibüs, Akabe mevkiinde iddiaya göre aşırı hız nedeniyle virajı alamayınca kontrolden çıktı. Minibüs, bariyerlere çarpıp takla atarak yol ortasına devrildi. Yoldan geçenlerin kaza ihbarının ardından bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. Şanlıurfa-Gaziantep yolu çift yönlü olarak ulaşıma kapanırken, minibüste bulunan işçilerden 32 yaşındaki Mustafa Polat yaşamını yitirdi. Kazada sürücü Mustafa Hakkı Demir’in yanı sıra yaralanan Tuğba Gök, Müslüm Abul, Süleyman Çelik, Bereket Tumbul, İbrahim Halil Harputlu, İbrahim Halil Aslan ile isimleri öğrenilemeyen 2 işçi ambulanslarla Balıklıgöl Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Kaza sonrası inceleme yapan polis ekiplerine, minibüste bulunan 1 işçinin hastanelerde olmadığı söylendi. Bu bilginin ardından polisler, yol ortasında devrilip, hurdaya dönen minibüsten yol kenarındaki taşlık araziye düşen birilerinin olabileceği ihtimali üzerinde çalışma başlattı. Yardım çağrısı üzerine olay yerine gelen itfaiye erleri ile polisler, projektörler ile aydınlatılan alanda, ellerinde fener ve ışıldaklar ile taşlık ve çalılık bölgede arama yaptı. Yaklaşık 20 dakika süren aramalarda yaralı kimseye ulaşılamazken, minibüs sürücüsü ve alışveriş merkezi yöneticileri ile yapılan görüşmelerin ardından kayıp kimsenin bulunmadığı belirlenince aramalara son verildi. Kaza nedeniyle kapanan yolda uzun araç kuyruğu oluştu. İşçileri taşıyan minibüsün devrildiği noktadan yaklaşık 500 metre ileride ise ikinci bir kaza meydana gelmesi herkesin yüreğini ağzına getirdi. Şanlıurfa yönüne gelen 57 yaşındaki Abdullah Karataş yönetimindeki 47 AC 328 plakalı kamyonu ile kaza nedeniyle ulaşıma kapanan yolda önünde duran sürücüsü öğrenilemeyen 63 ZP 760 plakalı kamyona çarptı. Çarpışmanın etkisiyle ön bölümünde hasar oluşan kamyonda sıkışan sürücü Karataş yaralandı. Yaralanan sürücü ambulansla hastaneye gönderildi. Yolun belediye görevlileri tarafından temizlenmesi ve minibüsün çekici yardımı ile götürülmesinin ardından Şanlıurfa-Gaziantep karayolu yeniden ulaşıma açıldı. Kazayla ilgili soruşturma sürüyor.

28 Ekim – Operatör iş makinesi altında kalarak can verdi – Kocaeli
İzmit’te, Kent Ormanı civarına fidan dikim sahası açmak isteyen bir operatör, devrilen iş makinesinin altında kalarak yaşamını yitirdi. Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı Kent Ormanı civarında gece saat 01.00 sularında fidan dikim sahası açmak isteyen iş makinesi, henüz belirlenemeyen bir nedenle devrildi. Makinenin altında kalan operatör Necmi Kaval (54), olay yerine gelen itfaiye ekibi tarafından güçlükle bulunduğu yerden çıkartıldı. Ancak, anında müdahale eden 112 ekibi, yaralı operatörü kurtaramadı. Evli ve 5 çocuk babası olan Kaval’ın cesedi, otopsi yapıldıktan sonra toprağa verilecek.

28 Ekim – Merdiven boşluğuna düşen işçi öldü – Diyarbakır
Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde, merdiven boşluğuna düşen işçi öldü. Edinilen bilgiye göre, bir beyaz eşya firmasının teknik servis bölümünde çalışan Nesim Güler (25), Adnan Menderes Mahallesi’ndeki bir apartmanın 5. katına çamaşır makinesi taşıdığı sırada dengesini kaybederek merdiven boşluğuna düştü. Ağır yaralanan Güler, Ergani Devlet Hastanesi’nde yapılan ilk müdahalenin ardından, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilirken yolda yaşamını yitirdi. Güler’in evli ve 1 çocuk babası olduğu öğrenildi.

28 Ekim – Beton mikserinin çarptığı kadın öldü – Artvin
Artvin Devlet Hastanesine 150 metre mesafede meydana gelen kazada iş makinesinin çarptığı Nebiye Aykut (62) hayatını kaybetti. İnşaat alanında çalışan iş makinesi, geri seyir ederken aracın arkasından geçmek isteyen Nebiye Aykut’a çarptı. 62 yaşındaki Nebiye Aykut olay yerinde hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden yaşlı kadının cenazesi Artvin Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Kazada hayatını kaybeden Nebiye Aykut’un cenazesinin bugün defnedilmesi bekleniyor. Artvin Cumhuriyet Savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

27 Ekim – Tüp patladı: 1 öğrenci yaralandı – Maraş
Maraş Reşit Gümüşer İlköğretim Okulu’nda doğal gaz tesisatı döşenen okulda kaynak tüpünün patlaması sonucu 1 öğrenci yaralandı. Edinilen bilgiye göre, Reşit Gümüşer İlköğretim Okulu’nun kazan dairesinde doğal gaz tesisatı çalışması esnasında borulara kaynak yaparken kaynak tüpü aniden alev aldı. Tüpün alev alması sonucu doğal gaz tesisatı taşıyan işçiler, kendi imkânlarıyla tüpü söndürmeye çalışırken tüp patladı. Okul öğrencilerinin dağılım vaktine gelen tüp patlaması panik yarattı. Patlamanın etkisiyle okulun camları kırıldı. Patlamada, henüz ismi tespit edilemeyen bir öğrencinin hafif yaralandığı öğrenildi. Patlama ile ilgili soruşturma başlatıldı.

27 Ekim – Baraj işçileri uçuruma yuvarlandı: 1 ölü, 4 yaralı – Maraş
Maraş’ın Ekinözü İlçesi’nde baraj inşaatında çalışan işçileri taşıyan otomobil, 170 metre derinliğindeki uçuruma yuvarlandı. Kazada 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı. Ekinözü’nden Kandil Barajı inşaat sahasına giden 28 yaşındaki Mustafa Demir’in kullandığı 46 E 1905 plakalı otomobil, kontrolden çıkıp, yaklaşık 170 metrelik uçurumdan yuvarlandı. Feci kazada, otomobilin içinde bulunan 40 yaşındaki Ahmet Kale olay yerinde öldü. Sürücü Mustafa Demir, yolcular 25 yaşındaki Ramazan Yeşil, 32 yaşındaki İlyas Yaprak ve 23 yaşındaki Erhan Elik ağır yaralandı. Yaralılar Elbistan Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alınırken, jandarma kazayla ilgili soruşturma başlattı.

27 Ekim – Servis kazası: 1 ölü, 27 yaralı – Adana
Adana’da aydınlatma lambaları yanmayan otoyolda, devrilen ağacı son anda fark eden sürücü, direksiyonu çevirince karşı şeride geçip, mesaiden dönen işçi servisine çarptı. Devrildikten sonra metrelerce sürüklenen servis minibüsündeki yolculardan 27’si ağır yaralandı, 1 işçi ise hastaneye kaldırılırken yolda öldü. Kaza, akşam saatlerinde D-400 Karayolu’nun Toptancılar Sitesi yakınlarında meydana geldi. Adana’dan Ceyhan yönüne giden Özkan P., 01 HP 339 plakalı otomobiliyle, aydınlatma lambası yanmayan sol şeritte ilerlerken, orta refüjde yola devrilmiş olan ağacı son anda fark etti. Ağaca çarpmamak için direksiyonu çeviren P., karşı şeride geçti. Organize Sanayi Bölgesi’nde bir tekstil fabrikasında çalışan işçileri taşıyan minibüse çarpan otomobil, kontrolden çıkıp takla attı. Otomobilin çarptığı 01 S 0746 plakalı minibüsün hâkimiyetini kaybeden sürücü Harun Doğan, direksiyonu çevirince araç yan yattı. Metrelerce sürüklenen serviste bulunan 20 yolcu D-400 Karayolu’na savruldu. Minibüs, bankete çarparak durdu. Kazayı gören çevredeki işyerleri ile yoldan geçen araç sürücüleri, olaya müdahale etti. Hurdaya dönen araçtan çıkartılan yaralılar, yerlere yatırılırken, olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen ambulanslar, can pazarının yaşandığı kazadaki yaralılara ilk müdahaleyi yaptı. Sağlık ekipleri acil müdahale gerektiren yaralılara müdahale ederken, durumları daha iyi olanlar ise arkadaşlarına yardım edilmesini isteyerek birbirlerine sırayı verdi. Bu sırada, nişanlı olduğu öğrenilen bir çift ise kendilerine müdahale sırasının gelmesini beklerken el ele tutuşarak birbirlerini teselli etmeye çalıştı. Çeşitli hastanelere kaldırılan 27 yaralıdan sağlık durumu ağır olan 3’ü ameliyata alınırken, Özel Başkent Üniversitesi Yüreğir Hastanesi’ne kaldırılmak istenen bir kişi yolda öldü.

27 Ekim – Bir işçinin parmakları koptu – Çorum
Çorum’un Ortaköy ilçesinde iş yerinde geçirdiği kaza sonucu parmakları kopan bir işçi hastaneye kaldırıldı. Edinilen bilgiye göre, ağaç biçme atölyesinde işçi olarak çalışan Mücahit Yılmaz (21), dikkatsizlik sonucu iki parmağını hızara kaptırdı. Arkadaşlarının yardımıyla kurtarılan Yılmaz’ın, iki parmağı koptu. Ortaköy Devlet Hastanesine kaldırılan Yılmaz, buradaki müdahalenin ardından Çorum Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

25 Ekim – Orman işçisi hayatını kaybetti – Düzce
Düzce’nin Gölyaka ilçesi Saçmalıpınar Köyünde yaşayan Hikmet Kaval, Orman İşletmesi’ne tomruk tedarik etmek için çalışmaya gitti. Hikmet Kaval, sarp arazide traktörün arkasında bulunan makaraya bağladığı tomruğu yukarıya doğru çekmeye başladı. Dere yatağından yukarıya doğru çekilen tomruğun, kesilen bir ağacın köküne takıldığını fark etmeyen Hikmet Kaval makaranın kontrolünü sağlayamayınca traktör geriye doğru ters döndü. Ters dönen traktörün altında kalan Hikmet Kaval, olay yerinde hayatını kaybetti. Traktörün altından, uzun uğraşlar sonucu çıkarılan Hikmet Kaval’ın cesedi, olay yerindeki ilk incelemenin ardından otopsi yapılmak üzere Gölyaka Toplum Sağlığı Merkezi’ne kaldırıldı. Jandarma, olayla ilgili soruşturma başlattı.

25 Ekim – Bakır madeninde kaza: 1 işçi yaralandı – Kastamonu
Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde, bakır maden ocağında çalışan bir işçi üzerine taş düşmesi sonucu yaralandı. Alınan bilgiye göre, ilçenin Hocavakıf köyünde bulunan bakır madeni ocağında çalışan Muhterem Aslanbaş üzerine taş düşmesi sonucu yaralandı. Aslanbaş, beraber çalışan iş arkadaşlarının yardımı ile maden ocağından çıkartıldı. Yaralı Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesine kaldırıldı.

25 Ekim – İş kazası: 1 ölü – Sivas
Sivas’ın Gemerek ilçesinde, pancar teslim alımında kullanılan makineye sıkışan işçi, öldü. Alınan bilgiye göre, Kayseri Şeker Fabrikasına ait Gemerek ilçe merkezinde bulunan pancar teslim alma makinesinin yağlama işlemlerini yapan Mustafa Kaya (45), cihazın bir anda çalıştırılması sonucu makinede sıkıştı. Kaya, olay yerinde hayatını kaybetti. İş arkadaşının çalıştığını fark etmeden makineyi çalıştırdığı öne sürülen işçi C.Ş (41) gözaltına alındı.

25 Ekim – Yağmur oluğunu temizlerken düşen işçi öldü – Sinop
Sinop’ta bir binanın yağmur oluğunu tamir etmeye çalışan inşaat işçisi düşerek hayatı nı kaybetti. Olay, kent merkezi Yeni Mahalle Tatlıcılar Çıkmazı’nda ki 4 katlı bir apartmanda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, binanın ikinci katında tıkalı olan yağmur oluğunu tamir etmeye çalışan Turan Avcı (39), bir anda dengesini kaybederek yere düştü. Turan Avcı olay yerinde hayatını kaybetti. Avcı’nın cenazesi Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Soruşturma sürüyor.

25 Ekim – Bozüyük ilçesinde asansör boşluğunda düşen işçi ağır yaralandı – Bilecik
Edinilen bilgiye göre, Kasımpaşa Mahallesi 101. Sokak’ta bulunan 5 katlı apartman inşaatında çalıştığı iddia edilen Mustafa Sait Bal (35), inşaattan malzeme almak için çıktığı 2. kattan asansör boşluğuna düştü. Bal’ın yardım çığlıklarını duyan çevredeki vatandaşlar, inşaata girerek işçiyi asansör boşluğundan çıkarttı. İşçi olay yerine gelen 112 ambulansıyla Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. İşçinin hayati tehlikesinin olduğu öğrenilirken, polis olayla alakalı soruşturma başlattı.

25 Ekim – Kamyon kaza yaptı: 1 yaralı – Trabzon
Taşhanpazarı mevkiinde Anadolu Öğretmen Lisesi karşısında yol dolgusu yapan kamyon, yüklemiş olduğu dolgu malzemesini yol kenarındaki dolgu alanına boşaltırken, yolun bir anda çökmesinden dolayı araç ters dönerek istinat duvarına çarptı. Çarpmanın etkisi ile aracın ön kupası büyük hasar görürken araç şoförü yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

25 Ekim – İş kazası: 1 yaralı – Eskişehir
Eskişehir’in İnönü ilçesinde meydana gelen iş kazasında 1 kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, Çarşı Mahallesi Aytekin Sokak’ta su şebekesindeki arızayı onarmak için kazılan çukura inen İbrahim Aydın (50), toprak kayması sonucu göçük altında kaldı. İş arkadaşları ve olay yerine gelen 112 Acil Servis ekipleri tarafından bulunduğu yerden çıkarılan yaralı işçi, İnönü Devlet Hastanesine kaldırıldı. Aydın, burada yapılan ilk müdahalenin ardından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı. Yaralının hayati tehlikesinin bulunduğu bildirildi.

25 Ekim – İş kazası: 2 yaralı – Aydın
Kuyucak ilçesinde meydana gelen iş kazasında 2 kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, Aydınoğlu Mahallesi’nde inşaatta söküm işinde çalışan Rıza Akyüz (25) ve Abdüllatif Mansız (49) tahtaların sökülmesi aşamasında meydana gelen çökme sonucu göçük altında kaldı. Yaralanan 2 işçi hastaneye kaldırıldı.

23 Ekim – Kepçe operatörü ağır yaralandı – Bingöl
Edinilen bilgiye göre, Genç’e bağlı Çevirme Köyünde bir inşaatın hafriyat işini yapan İlhami Kelat (30) adlı operatörün idaresindeki kepçe, çalışma esnasında yoldan çıkarak takla attı. Meydana gelen kazada kepçe operatörü Kelat, ağır yaralandı. Genç Devlet Hastanesi’ne kaldırılan operatör, burada yapılan ilk müdahalenin ardından Bingöl Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yoğun bakım ünitesine alındığı belirtilen Kelat’ın hayati tehlikesinin bulunduğu ve olay ile ilgili soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

23 Ekim – Kamyonun altında kalan işçi hayatını kaybetti – Sakarya
Sakarya’nın Erenler ilçesinde, sebze halinde yükleme işinde çalışan işçi, geri manevra yapan kamyonun altında kalarak hayatını kaybetti. Sakarya Caddesi’ndeki sebze-meyve halinde yükleme işinde çalışan Muzaffer Keskin, Erol Yıldırım’a ait 54 LF 514 plakalı kamyona boş kasa yükledi. Yükleme sonrası kamyon kasasının kapağını kapatmaya çalışan Keskin, kamyon sürücüsü Yıldırım’ın, kontrolsüz şekilde geri manevra yapması sonucu kamyonun altında kaldı. Keskin, olay yerinde hayatını kaybetti. Kaza sonrası olay yerine gelen Keskin’in yakınları fenalık geçirdi. Cumhuriyet savcısının olay yerinde yaptığı incelemenin ardından Keskin’in cesedi, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. Kamyon sürücüsü ise gözaltına aldı. Savcılık, olayla ilgili soruşturma başlattı.

23 Ekim – Çırçır fabrikasında yangın – Urfa
Urfa’nın Harran ilçesindeki çırçır fabrikasında çıkan yangında, yaklaşık 40 ton pamuk zarar gördü. Çırçır fabrikasının avlusunda bekletilen pamuklar, henüz belirlenemeyen nedenle yanmaya başladı. Kısa sürede büyüyen yangına ilk müdahale işçiler ve çevredeki insanlar tarafından yapıldı. Şanlıurfa, Harran ve Akçakale ilçelerinden gelen itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle fabrika binasına sıçramadan kontrol altına alınan yangın, ekiplerin 1 saatlik çabası sonucu söndürüldü. Yaklaşık 40 ton pamuğun zarar gördüğü yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.

23 Ekim – Atölyede çıkan yangında 1 işçi öldü – İstanbul
Esenyurt’ta Fatih Sanayi Sitesi’ndeki karoser atölyesinde çıkan yangında bir işçi yaşamını yitirdi. Doğan Araslı Bulvarı’ndaki Fatih Sanayi Sitesi’nde bulunan karoser atölyesinde, henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangında Türkmenistan vatandaşı bir işçi yaşamını yitirdi. Yangının söndürülmesinin ardında atölyede işçilerin kaldığı bir odada, Türkmenistan vatandaşı bir işçinin cesedi bulundu. İşçinin cesedi, yapılan incelemenin ardından Esenyurt Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Öte yandan, aynı odada kalan ve yangının başlaması sırasında kaçarak kurtulan bir işçi, ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü.
18 Ekim – “Olmaz! İş kazası diyemeyiz” – İstanbul
Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesi’nde 6 ay önce açılan bir fabrikadan sık sık iş kazası haberleri alıyoruz. Gün geçmiyor ki bu tekstil fabrikasında iş kazalarına bir yenisi daha eklenmesin. En son yaşanan iş kazasından bahsedecek bir yazı yazacaktık ki, üstünden daha bir gün geçmeden bir iş kazası daha gerçekleşti. Üretimde çalışan 25 yaşlarındaki bir gencin ayağına demir parçası düşmüş. Bunun üzerine fabrikanın bekçisi koştur koştur muhasebeye “Sigortası geçerli mi?” diye sormaya gitmiş. Yaşanan iş kazasını anlatıp, “Hastaneye götüreceğim” demiş. Onlar da, sigorta girişini yeni yaptıklarını, ama iş kazası olduğu için hastanenin bakmak zorunda olduğunu söylemişler. Bekçinin cevabı ise bizlere hiç de yabancı değil: “Olmaz, iş kazası diyemeyiz.” İşletme sorumlusu iyice tembihlemiş, “Böyle durumlarda iş kazası dedirttirmeyeceksin” diye. Bu arada başka bir işçi, iş kazası geçiren gencin yanına gidip hastaneye gittiğinde iş kazası geçirdiğini söylemesi gerektiğini ifade etmiş. Çünkü iş kazası geçiren gencin sigortası 30 gününü doldurmadığından, iş kazası denmediğinde hastane masrafları karşılamıyor. Genç hastaneye gittiğinde bekçi zaten diyeceğini demiş, “evde olmuş” diyerek kazanın üstünü örtbas etmiş. İş kazası geçiren gence mi üzülelim, kendisi gibi işçi olan bekçinin işçi arkadaşını sahiplenmek yerine, örgütsüzlüğü ve bilinçsizliği yüzünden patron ağzıyla konuşmasına mı yanalım? Düşünün bir işçinin başına gelen bu iş kazasını patronlar niye örtbas etmek istesin? İş kazası geçiren işçiyi düşündüğünden değil tabii ki, kendi zararının önüne geçmek için! Onların kâr hırsı bizim canımızdan daha kıymetli. Üç kuruş kazanabilelim diye kolumuz, bacağımız gidiyor. Canımızdan oluyoruz. Onlar, daha lüks bir hayat sürebilmenin hesabını yaparken, bizler “ay sonunu nasıl çıkartsak?” diye kara kara düşünüyoruz. Dostlar bu olup bitenlere dur demek için illâ ölmemiz mi gerekiyor? Biz neyi bekliyoruz örgütlenmek için?

23 Ekim – İşçi servisi otomobille çarpıştı: 5 ölü – Kütahya
Kütahya’da işçi servisi ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 5 kişi hayatını kaybetti. Edinilen bilgilere göre kaza; Davut Umdi idaresindeki 43 SE 577 plakalı otomobil Tavşanlı Kütahya karayolunun bakım onarım nedeniyle çift yönlü yolda geri dönmek isterken Kütahya merkeze bağlı Gümüş Köy yakınlarında bulunan Eti Gümüş A.Ş’de çalışan işçileri taşıyan Hikmet Yiğit idaresindeki 43 S 0204 plakalı otobüsün çarpışması sonucu meydana geldi. Çarpmanın etkisi ile 50 metre sürüklenerek yol kenarına savrulan otomobil sürücüsü Davut Umdi, 112 Acil Servis ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalelerinin ardından hastaneye götürüldüğü sırada hayatını kaybetti. Otomobil içerisinde yolcu olarak bulunan Ahmet Bayrak, Turan Sarı, Erol Bunar ile Bahri Demirtaş da olay yerinde hayatını kaybetti. Kaza sonrası olay yerinde hayatını kaybeden Ahmet Bayrak, Turan Sarı, Erol Bunar ile Bahri Demirtaş Cumhuriyet Savcısının olay yerindeki incelemelerinin ardından Kütahya Belediyesi Cenaze İşleri Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi Morguna kaldırıldı. İşçi servisi yapan otobüs sürücüsü Hikmet Yiğit ile 42 yolcu ifadeleri alınmak üzere İstiklal Polis Merkez Amirliği’ne götürüldü.

21 Ekim – Bir tekstil işçisi yaralandı – Malatya
Alınan bilgiye göre, Malatya Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren tekstil firmasında çalışan M.G (29), kumaş sarma makinesine elini sıkıştırması sonucu yaralandı. Mesai arkadaşlarının yardımıyla Malatya Devlet Hastanesi’ne kaldırılan işçi tedavi altına alındı.

21 Ekim – Madende göçük: 4 işçi yaralı – Zonguldak
İşçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması, Zonguldak’ta özel bir şirkete ait maden ocağında 4 işçinin yaralanmasına neden oldu. Dün (20 Ekim) akşam saatlerinde Civelek Madencilik’e ait kömür ocağında meydana gelen göçük nedeniyle 4 maden işçisi yaralandı. Ocakta üretim yapan işçilerden 25 yaşındaki Muhammet Günyeli, tavan çökmesi sonucu oluşan göçükte mahsur kaldı. Arkadaşları, Günyeli’yi kurtarmak için çalışma başlattı. Bu sırada aynı bölgede kayan kaya parçaları, kurtarma çalışmalarına katılan maden işçileri İsmail Bostan, Ekrem Pazarcı ve Dursun Kayabaşlı’nın hafif yaralanmasına neden oldu. Bir süre sonra göçükten çıkarılan Muhammet Günyeli ve diğer 3 madenci, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. 3 madenci ayakta tedavi edilirken, Muhammet Günyeli’nin durumunun ağır olduğu belirtildi.

21 Ekim – Organize sanayide bir işçi yaralandı – Malatya
Organize Sanayi bölgesindeki inşaat şirketinde çalışan R.O (46), karo taşlarının tezgâhtan ayağının üzerine düşmesi sonucu yaralandı. Yaralı işçi olay yerine çağrılan ambulansla Malatya Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

21 Ekim – İnşaat çöktü: 6 yaralı – Konya
Konya’da yapımı devam eden 2 katlı inşaat, beton atılırken çöktü, 1’ağır 6 işçi yaralandı. Olay, saat 15.55’de Karatay İlçesi Adliye Sarayı yakınındaki bir iş merkezinin inşaatında meydana geldi. Yaklaşık 30 işçi 2’nci katın betonunu döktüğü sırada inşaat biranda çöktü. Göçük altında kalan 3 işçi, itfaiye ve Sivil Savunma Arama kurtarma ekipleri tarafından enkaz altından çıkartıldı. Çökme sonucu yaralanan toplam 6 işçi, ambulanslarla kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Yaralılar kurtarıldıktan sonra arama kurtarma ekipleri, yeniden arama yaptı. Yapılan aramada enkaz altında herhangi bir işçiye rastlanılmadı. Diğer işçiler ise olayın şokunu uzun süre atlatamadı. Yaralanan işçilerin adları şöyle: Ağır yaralı Turan Adıgüzel, Mehmet Sarıçiğdem (50), Selami Demir (41), Süleyman Zengin (39), Haci Gümüş (51) ve Âdem Güvercin. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

20 Ekim – İnşaat iskelesi elektrik telinin üzerine yıkıldı: 2 işçi öldü – İzmir
İnşaat işçileri Remzi Yıldız (36) ile Bülent Ceylan (46), dün sabah İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Armutlu Mahallesi’ndeki bir inşaatta çalışmaya başladı. Yıldız ve Ceylan, inşaatın sıvasını yapmak için kurdukları iskelenin binanın yanından geçen elektrik tellerinin üzerine devrilmesiyle akıma kapıldı. Saat 10.00 sıralarında meydana gelen olayda iki işçi de hayatını kaybetti. Yıldız ve Ceylan’ın cenazeleri İzmir Mezarlıklar Morgu’na kaldırıldı.

20 Ekim – İş kazası: 1 yaralı – Nevşehir
Nevşehir’de demir doğrama atölyesinde sol kolu kopan Ramazan Karaaslan, ambulans helikopterle Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Özel Organize Sanayi’de bir şirketin demir doğrama atölyesinde işçi olarak çalışan Ramazan Karaaslan (41), demir saçları keserken, sol kolu iki sacın arasında sıkışarak koptu. İş arkadaşlarının yardımı ile demir saçların arasından çıkarılan Karaaslan, sağlık ekipleri tarafından Nevşehir İ. Şevki Atasagun Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Karaaslan, organ nakil çantasına konulan kolla birlikte, Gazi Stadyumu’na inen ambulans helikopterle Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi.

20 Ekim – Kardemir’de gazdan zehirlenme: 1 ölü – Karabük
Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarında (KARDEMİR) gazdan zehirlenen işçi, 13 gündür tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Alınan bilgiye göre, KARDEMİR oksijen fabrikasındaki bir tankın içinde izolasyon çalışması yapıldığı sırada açığa çıkan niteliği belirlenemeyen gazdan etkilenen 3 işçiden Rafet Küçüktepe’nin de (26) hayatını kaybetmesiyle olaydaki ölü sayısı 2’ye yükseldi. Küçüktepe’nin işe 1 yıl önce başladığı ve 3 aylık evli olduğu öğrenildi. KARDEMİR’de, 6 Ekim’de bir tankın içinde izolasyon çalışması yapıldığı sırada açığa çıkan gazdan Gökhan Kargın (23), Rafet Küçüktepe (26) ve Musa Kaya (26) zehirlenmişti. Karabük Devlet Hastanesine kaldırılan işçilerden Gökhan Kargın hayatını kaybetmiş, diğer 2 işçi tedaviye alınmıştı. Musa Kaya, bir süre önce taburcu edilmişti.

18 Ekim – Çatıdan düşen işçi yaralandı – Eskişehir
Eskişehir’in Tepebaşı ilçesinde bir fabrikanın çatısından düşerek yaralanan işçi hastanede tedavi altına alındı. Edinilen bilgiye göre, ilçenin Emirler Mahallesi’nde bir fabrikanın çatı kısmında onarım çalışması yapan M.K., biranda atermitin kırılmasıyla yaklaşık 6 metre yüksekten yere düştü. 112 Acil Servis ambulansıyla Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne götürülen M.K., tedavi altına alındı. Yaralı işçinin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Jandarma olayla alakalı soruşturma başlattı.

18 Ekim – Servis minibüsleri kaza yaptı: 1’i ağır 23 yaralı – Bursa
Bursa’da, fabrikadan işçi taşıyan iki servis minibüsünün kaza yapması sonucu biri ağır 23 kişi yaralandı. Yaşanan kazada can kaybı olmaması ise sevindirdi. Bursa Merkez Nilüfer ilçesi Minareli Çavuş Mahallesi Köknar Caddesi üzerinde meydana gelen kazada, iki işçi servis minibüsü kaza yaptı. Akşam saatlerinde işçileri alan Ersin Düvenci (51) yönetimindeki 16 S 5814 plakalı minibüs ile Zekeriya Uyar (45) idaresindeki 16 E 8239 plakalı minibüs kavşakta kaza yaptı. Kazada iki minibüste bulunan işçilerden 23’ü çeşitli yerlerinden yaralandı. Vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda ambulans sevk edildi. İlk müdahalesi burada yapılan işçiler, 112 Acil ambulansları ile kentteki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Kazada; Nevzat Diler (46), Halil Mehmedoğlu (40), Abdullah Cebel (44), Muhammet Demirci (25), Hasan Keleş (38), Murat Çakmak (22), Nuh akbaş (21), Vedat Aktaş (26), Ergin Aydemir (21), Ergün Kakaç (47), Mehmet Güven (50), Nurgül Boztarla (43), Engin Bayram (28), Musa Güneş (39), Nevzat Korkmaz (39), Osman Kasabalı (30), Ercan Üstün (25), Rüstem Aslan (23), Halil Durmuş (29) ve Hasan Karaca (22) ile iki minibüs şoförü yaralandı. Kazada yaralanan araçta yolcu olarak bulunan Reşit Keçeli’nin (26) durumunun ağır olduğu belirtilirken, diğer yaralıların durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Olayla ilgili tahkikata başlandı.

18 Ekim – Feci kaza: 2 ölü – Antep
Gaziantep’te TIR’ın biçtiği motosiklet üzerindeki 2 fabrika işçisi olay yerinde hayatını kaybetti. Kaza sonrası polis sabah saatlerine kadar olaya karışan TIR’ı bulmak için bölgede çalışma yaptı.

18 Ekim – İnşaattan düşen işçi yaralandı – Urfa
Karşıyaka Mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Caddesi’ndeki bir inşaatta çalışan Mahmut Aksoy (45), dengesini kaybederek beton zemine düştü. Ambulansla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Aksoy’un hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.

18 Ekim – Asansör boşluğuna düşen işçi hayatını kaybetti – İzmir
İzmir’de, hastane inşaatında çalışan bir işçi, dengesini kaybetmesi sonucu asansör boşluğuna düşerek hayatını kaybetti. Olay, Konak ilçesinde bulunan Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 2 çocuğu babası Yusuf Akbıyık (46) hastanenin yeni yapılan ameliyathane ve yoğun bakım inşaatında çalışmaya başladı. İnşaatta temizlik işleriyle uğraşan Akbıyık, 5 katlı inşaatın 4. katında temizlik yaptığı sırada dengesini kaybederek asansör boşluğuna düştü. Beton zemine çakılan Yusuf Akbıyık olay yerinde hayatını kaybetti. Akbıyık’ın bir süre önce çalışmak için memleketi Batman’dan geldiği ve ailesinin de Batman’da bulunduğu öğrenildi. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.

18 Ekim – İşçiler ısınmak için yaktıkları ateş dumanından zehirlendiler – Muğla
Muğla’da çalıştıkları inşaatta ısınmak için el arabasında ateş yakan inşaat işçilerinden biri öldü, bir işçi ise hastaneye kaldırıldı. Edinilen bilgiye göre, Akyol Mahallesi Kademe mevkisindeki bir inşaatta çalışan Erdoğan Çalış (42) ve Ahmet Cezayirli, gece havanın soğuması üzerine gece kaldıkları odada ısınmak için odun parçalarından el arabasında ateş yaktı. Sabaha karşı uyanan Ahmet Cezayirli, 112 Acil Servisi arayıp, rahatsızlandığını belirterek yardım istedi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri, Erdoğan Çalış’ın hayatını kaybettiğini tespit etti. Cezayirli ise ambulansla kaldırıldığı Muğla Devlet Hastanesinde yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Erdoğan Çalış’ın cesedi olay yerinde yapılan incelemenin ardından otopsi için Muğla Devlet Hastanesi Morgu’na kaldırıldı.

18 Ekim – Elektrik direğinden düşen işçi ağır yaralandı – Bingöl
Bingöl’ün Genç ilçesinde elektrik direğinde çalışma yaparken dengesini kaybederek yere düşen işçi ağır yaralandı. Genç-Servi arası bölgede enerji nakil direklerinde çalışma yapan Ordu Gölköy nüfusuna kayıtlı Hamza Ay (26), bir anda dengesini kaybedip yere düştü. Ağır yaralanan Ay, arkadaşları tarafından Genç Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralı işçi, Genç Devlet Hastanesi’nde yapılan ilk müdahalenin ardından Bingöl Devlet Hastanesi’ne kaldırılıp tedavi altına alındı. Tedavisi devam eden Hamza Ay’ın, vücudunun çeşitli yerlerinde kırıklar ve ezilmelerin olduğu öğrenildi.

18 Ekim – Bir enerji işçisi yaralandı – İstanbul
Olay ile ilgili olarak elimize ulaşan Enerji-sen Sendikası’nın açıklamasını yayınlıyoruz… TEİAŞ 1.İletim tesis ve işletme gurup müdürlüğü,İkitelli Trafo bakım ekibinde çalışan arkadaşımız Gürol Camcı Ambarlı santrali şalt sahasında 36 Kv hücrede çarpılarak ağır yaralanmıştır.Kendisine acil şifalar,Ailesine ve tüm sevenlerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

28 Ekim – Hekime yönelik şiddet – İstanbul
Eyüp Devlet Hastanesi Acil Polikliniği’nde görev yapan hekim hastanın fiziki saldırısına maruz kaldı. 27 Ekim 2011 günü Eyüp Devlet Hastanesi Acil Polikliniği’ne boğaz ağrısı şikâyetiyle gelen hastanın muayenesini gerçekleştiren hekim gerekli tedaviyi planladıktan sonra hastanın antibiyotik talebini gerek olmaması nedeniyle reddetmiştir. Bunun üzerine hasta bağırarak hakaret ve tehdit etmiş, şikâyet edeceğini söylemiştir. Görevli hekim yaşanan bu durum hakkında tutanak tutmak isteyince de hasta hekime saldırarak boğazını sıkmıştır. Hastanelerimizde görevlerini büyük bir gayretle yerine getirmeye çalışan hekimlere yapılan bu saldırıları kınıyor, yetkilileri insan onuruna yakışmayan bu şiddet olaylarına karşı derhal önlem almaya çağırıyoruz.

18 Ekim – Hekime döner bıçaklı saldırı – Adana
Adana’da Perihan Yasemen Canöz isimli bir asistan hekim, hastanede başına gelen döner bıçaklı saldırıyı anlattı. Asistan hekimlerin sitesinde yer verilen olay, sağlık emekçilerine dönük şiddetin hangi noktaya vardığını açıkça ortaya koyuyor. Asistan Hekim Perihan Yasemen Canöz ve Uzm. Dr. Nurşah Özdemir’in maruz kaldığı olay şöyle: 14.10.2011 Cuma akşamı nöbette acilden gelen bir yaşında ateş şikayeti olan hastayı muayene ettim. Yanında annesi, babası, teyze ve dayısı vardı. Adamlar alkol ve uçucu madde kokuyorlardı. Ayakta duramıyorlar sallanıyorlardı. Adamlar böyle içeriye girmiş, güvenlik kapıda durmuş bana bakıyor. Durdurmamış bile! Muayenemi yaptım. O sırada dayısı ne uzatıyorsun işte tahliller yapılmış gibi birşey söyledi. Tahlilleri önüme attı. Ben de güvenliğe beyefendiyi çıkarmasını muayenede sadece annesi ve babasının kalmasını rica ettim. Ortam gerildi. Beni kimse çıkaramaz diye bağırdı vs. Güvenlik adamı çıkaramadı. Ben uzatmayıp babasına hasta ile ilgili bilgi vermek için döndüm. Bakacaksınız lan vs diye bağırmaya başladı. Baktım ya babası dedim. “Bu çocuğa birşey olursa buradan cesedin çıkar” dedi elini masaya vurdu, Gözümü bir çevirdim belimin yanında bir bıçak. Donakaldım. Uzman hekim hızlı davranıp beni odaya çekti ve kapıyı kilitledi. Ardından diğer adamın belinde döner bıçağı varmış. Onu çıkarıp etrafa saldırmışlar. Bir ara kapıyı zorladılar. Dışarıdan biri bu çocuğa bakan doktor nerde diye bağırıyordu. Polisler gelmiş. Etkisiz hale getirmişler adamları. Sonrası ifadeler şikayet prosedür işlemleri. Bugün öğrendiğime göre salıverilmişler. Tutuklanmaları için beni öldürmeleri gerekirdi herhalde. Ne de olsa burası Türkiye…

11 Ekim – Hastanede patlama: 1 işçi yaralandı – İstanbul
Sarıyer İsmail Akgün Devlet Hastanesi’nin bodrum katındaki sterilizasyon ünitesinde bir cihazın patlaması sonucu bir temizlik işçisi hafif yaralandı. Dursun Fatih Sokak’taki hastanenin bodrum katında patlama meydana geldi. Hastanenin bazı camları kırılırken, bir temizlik işçisi yüzünden ve gözünden yaralandı. Yaralı işçiye hastanede müdahale edildi. Olay yerinde yapılan incelemede, patlamanın, hastanede ameliyat malzemelerini sterilize için kullanılan “otoklav” cihazının kısa devre yapması sonucu meydana geldiği belirtildi. Konuya ilişkin İstanbul Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Sarıyer İsmail Akgün Devlet Hastanesinde, bodrum katta bulunan sterilizasyon ünitesinde, 120 litre kapasiteli ‘otoklav’ cihazı, periyodik bakımları yapılmasına rağmen teknik arıza nedeniyle patlamıştır” denildi. Patlama nedeniyle temizlik işçisi G.E’nin yüzü ve gözünde birinci derece yanık meydana geldiği belirtilen açıklamada, işçinin ilk müdahalenin ardından taburcu edildiği açıklandı. İstanbul Sağlık Müdürlüğü, patlama nedeniyle Sarıyer İsmail Akgün Devlet Hastanesinin ameliyat hizmetlerinde bir aksama yaşanmaması için gerekli önlemlerin alındığı ve yeni otoklav cihazı temin edilene kadar çevre hastanelerle işbirliği içinde olunacağı, işlemlerin kesintisiz sürdürüleceği bildirildi.

17 Ekim – İnşaattan düşen usta hayatını kaybetti – Tekirdağ
Çorlu İlçesi’nde çalıştığı fabrika inşaatından düşen kalıp ustası 45 yaşındaki Şaban Karahan öldü. Çorlu’ya bağlı Velimeşe Beldesi’nde bulunan Avrupa Serbest Bölgesi’nde yapımı devam eden bir fabrikanın kalıp işlerini yapan Şaban Karahan, bu sabah saatlerinde dengesini kaybedince yaklaşık 5 metre yükseklikten yere düştü. Çağrılan ambulansla Çorlu Devlet Hastanesine kaldırılan Karahan, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Soruşturma sürüyor.

15 Ekim – Yol işçisi elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti – Dersim
Dersim’de asfalt çalışması sırasında kamyonun damperinin yüksek gerilim hattına çarpması sonucu akıma kapılan işçi hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre, Süleyman Barut idaresindeki İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’ne ait asfalt yüklü kamyon, Çemişgezek ilçesi Vişneli grup köy yolunda asfalt çalışması yaptığı sırada damper yüksek gerilim hattına çarptı. Yüksek gerilim hattına çarpan kamyonun damperine tutunan Zülfü Balıkçı (50) akıma kapılarak hayatını kaybetti. Çemişgezek Cumhuriyet Savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Tunceli’nin Mazgirt ilçesi Yukarı Tarlacık köyü nüfusuna kayıtlı 4 çocuk babası Zülfü Balıkçı’nın cenazesinin bugün Tunceli Cemevi’nde düzenlenecek törenin ardından köyünde toprağa verileceği belirtildi.

15 Ekim – Akıma kapılan 4 işçi yaralandı – Bilecik
Bilecik’in Bozüyük ilçesinde Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye bağlı (OEDAŞ) Cihangazi Beldesi ile– Karaçayır Köyü elektrik hattında bakım yapan taşeron firmada çalışan 4 kişi akıma kapılarak yaralandı. Bugün saat 11.00 sıralarında meydana gelen olayda, Cihangazi- Karaçayır hattında bakım çalışmasında görevli İbrahim Güngör Tekin, Mehmet Şahin Yavaş, Murat Öztürk ve Mehmet Şirin Yavaş, elektrik direği diktikleri sırada akıma kapıldı. Kazayı hafif yaralı atlatan Mehmet Şirin Yavaş, Bozüyük Devlet Hastanesi plastik cerrahi servisinde tedavi altına alınırken, diğer 3 işçi yoğun bakım ünitesine kaldırıldı. OEDAŞ yetkilileri, bölgede çalışma yapılacağı için akım bulunmadığını ancak müteahhide bağlı olarak çalışan işçilerin, elektrik kesildikten sonra hatta kalan indüksiyon akımından etkilendiklerini açıkladı. İşçilerin hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

14 Ekim – Belediye işçisi kaza geçirdi – Malatya
Alınan bilgiye göre, Arguvan Belediyesi’ne ait olduğu belirtilen, Tayyar Solak’ın kullandığı 44 FF 476 plakalı kamyon, yol yapımı için getirdiği mıcırı boşalttığı esnada devrildi. Kazada yaralanan sürücü, olay yerine çağrılan ambulansla kaldırıldığı Arguvan Toplum Sağlığı Merkezi’ndeki ilk müdahalesinin ardından Malatya Beydağı Devlet Hastanesine sevk edildi. Arguvan Belediye Başkanı Hüseyin Taştan, kaza ile ilgili yaptığı açıklamada, ”İlçemizdeki yol yapımı dolayısıyla karayolları ekipleri belediyemizden yardım istedi. Kamyonumuz da, yol için mıcır taşıyordu” dedi.

14 Ekim – Baraj inşaatında iş kazası: 5 yaralı – Aydın
Aydın’ın Karacasu ilçesinde, Dandalaz Barajı inşaat alanında şantiye aracının devrilmesi sonucu 5 işçi yaralandı. Alınan bilgiye göre, dün gece baraj inşaatında, işçileri taşıyan şantiye aracı, yağışın kayganlaştırdığı zeminde kontrolden çıkarak devrildi. Kazada, araçta bulunan işçiler Cevat Çobanoğlu, Ferhat Kaya, Latif Yurttaş, Yunus Yılmaz ve Yunus Bahçeci yaralandı. Yaralılardan Yunus Bahçeci, Nazilli Devlet Hastanesine kaldırılırken, diğer 4 yaralı Aydın Atatürk Devlet Hastanesine sevk edildi. İşçilerin hayati tehlikelerinin bulunmadığı kaydedildi.

14 Ekim – Yol işçisi düşerek yaralandı – Konya
Konya’nın Doğanhisar ilçesinde yol yapım çalışmaları esnasında 4 metre yükseklikten düşen işçi ağır yaralandı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Deştiğin beldesi yakınlarında devam eden karayolu çalışmaları kapsamında yürütülen altgeçit inşaatı esnasında 4 metre yükseklikten düşen yüklenici müteahhit firma bünyesinde çalışan işçi Vahap Özpolat (18) ağır yaralandı. Yaralı işçi kaldırıldığı Hüyük Devlet Hastanesi’nde yapılan ilk müdahalenin ardından 112 ambulansı ile Beyşehir ilçesine getirildi. Konya’dan kalkan ve 75’inci Yıl Cumhuriyet Stadyumu’na iniş yapan hava ambulansına nakledilen yaralı işçi, hayati tehlikesi nedeniyle Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi.

14 Ekim – İnşaattan düşen işçi yaralandı – Urfa
Ceylanpınar’da inşaattan düşen 65 yaşındaki işçi ağır yaralandı. Adana Mahallesindeki bir inşaatta demir kesen Abdülkadir Bulut, dengesini kaybederek beton zemine düştü. Çevredeki vatandaşlarca hastaneye kaldırılan Bulut’un, hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

14 Ekim – Pazaryeri’nde bir seramik fabrikasında çalışan işçi hayatını kaybetti – Bilecik
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ilçede faaliyet gösteren seramik fabrikasında işçi olarak çalışan Erdal Doğan (27), seramiklerin içine konulduğu sepetlerin pres makinesinden geçip geçmediğini kontrol etmek istediği sırada kafası pres makinesine sıkıştı. Doğan, olay yerinde hayatını kaybetti. Cumhuriyet Savcısının ve olay yeri inceleme ekiplerinin incelemesinin ardından Doğan’ın cesedi Pazaryeri Devlet Hastanesine morguna kaldırıldı. Doğan’ın eşi ve yakınları hastanede sinir krizleri geçirdi. Olayla ilgili soruşturmanın devam ediyor.

14 Ekim – Trafik kazası: 5 ölü – Mersin
Tarsusta Berdan mevkiinde meydana gelen trafik kazasında 5 kişi öldü. Akşam saat 18.00 sıralarında Adana’dan Tarsus’a işçi götüren ve henüz sürücüsü tespit edilemeyen Komatsu fabrikasına ait 01 PL 059 plakalı pikap, karşı yönden gelen Özgür Yeldan’ın kullandığı 33 NS 627 plakalı özel otomobille çarpıştı. Kazada Özgür Yelman (21), Ayla Tavman, Ayla Eylem ve henüz kimlikleri tespit edilemeyen iki erkek parçalanarak feci şekilde can verdiler. Cesetler SSK Tarsus Hastanesi Morgu’na kaldırılırken, kimlik tespit çalışmalarının ve olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildiriliyor.

14 Ekim – Ayağına koli düşen işçi yaralandı – Edirne
Edirne’de, bir kişi çalıştığı iş yerinde, yağ kolisinin ayağının üzerine düşmesi sonucunda yaralandı. F.B, İstasyon Mahallesi’ndeki iş yerinde taşıdığı yağ kolisinin ayağına düşmesi sonucunda yaralandı. Yaralı işçi, hastanede yapılan ilk müdahalenin ardından taburcu edildi.

11 Ekim – Zincirleme kaza: 11 yaralı – Muğla
Yaralılar, çok sayıda gelen 112 Acil Sağlık cankurtaranıyla Muğla Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Muğla-Yatağan karayolu Akçaova mevkisinde saat 15.45 sıralarında 48 S 5179 plakalı işçi servisi, önünde seyretmekte olan 48 NU 976 plakalı yolcu minibüsüne çarptı. Minibüsün arka kısmı tamamen zarar görürken iki araçta toplam 11 kişi yaralandı. Kaza sebebiyle karayolu yaklaşık bir saat kapandı. Kazada her iki araçta bulunan ve 1’er aylık olduğu öğrenilen Hinanur Akbulut ve Sunay İnan isimli bebekler, Ezgi Karataş, İsmet Demir, Adem Akbulut, Sümerya Akbulut, Rabia Akça, Funda Bal, Cemal Aras, Arif Kıyrak ve Huriye Engin yaralandı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

11 Ekim – Bir fabrikada çalışan işçi forkliftin altında ezildi – İzmir
Edinilen bilgiye göre, 3 çocuk babası 51 yaşındaki Nazım Arıkan 5 yıldır çalıştığı Torbalı-Bayındır yolu üzerindeki işyerinde kullanılmayan mermer parçalarını, forkliftin ucuna ilave edilen kovaya dökmeye başladı. Forklift operatörünün, fabrikanın başka bir bölümünde çalışması üzerine kesilen mermer parçalarını dökmek için forklifte binen Arıkan, yükün fazlalığı ve kaygan zemin nedeniyle aniden devrilen forkliftin altında kaldı. Arıkan, olay yerinde hayatını kaybetti. Nazım Arıkan’ın cenazesi, otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.

11 Ekim – Beton santralinde bir işçi kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti – Sakarya
Sakarya’nın Taraklı ilçesinde, beton santralinde çalışan 38 yaşındaki işçi, kalp krizi geçirerek öldü. Göl Pazarı yolu üzerindeki beton santralinde çalışan Ersin Bak, bir anda yere yığıldı. Durumu fark eden Bak’ın arkadaşları, 112 Hızır Acil’i arayarak yardım istedi. Olay yerine gelen sağlık ekibinin yaptığı müdahalenin ardından Geyve Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Bak hayatını kaybetti. İşçinin kalp krizi sonucu öldüğü belirtildi.

11 Ekim – Patpat makinesine eteğini kaptıran kadın işçinin ayağı koptu – Mersin
Mersin’in Bozyazı ilçesinde “patpat” diye tabir edilen tarım makinesine eteğini kaptıran bir kadının ayağı koptu. Alınan bilgiye göre, Eyüp Gül, patpat yardımıyla Tekeli beldesindeki serasını sürerken aniden makinenin motoru durdu. Bunun üzerine eşi Zeynep Gül’ü çağırıp, pat pat’ı tutmasını isteyen Eyüp Gül motoru çalıştırınca eşinin eteği dönen makineye takıldı. Dengesini kaybederek yere düşen Zeynep Gül’ün eteğine dolanan makine, kadının ayağını kopardı. Zeynep Gül, Bozyazı’da yapılan ilk müdahalenin ardından kopan ayağı ile birlikte Anamur Devlet Hastanesine sevk edildi. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.

11 Ekim – Orman işçisi hayatını kaybetti – Hatay
Dörtyol ilçesinde ağaç kesimi yapan orman işçisinin kazaen boynunu kesmesi sonucu hayatını kayıp ettiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Dörtyol Orman işletmesi Ufacık şefliği bölgesinde Orman işletme müdürlüğüne ait sahada ağaç kesim işi yapan ekipte yer alan Mehmet Akalın (70) bir ağacı kesmeye çalışırken elinde kullandığı motorlu testerenin boynuna isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Aynı yerde çalışan işçilerin yardımı ile aşağıya indirilmek istenen işçi olay yerinde hayatını kaybetti. Dörtyol Devlet Hastanesine getirilen orman işçisinin cesedi, otopsi yapılmak üzere Adana Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

11 Ekim – İnşaat işçisi yaralandı – Elazığ
Diyarbakır’dan Elazığ’ın Karakoçan İlçesi’ne çalışmaya gelen inşaat işçisi Ramazan Narin, odun keserken, sağ elini elektrikli testereye kaptırdı. Narin’in 4 parmağı kısmen kesildi, serçe parmağı ise koptu. Kopan parmak parçasıyla birlikte çevredekiler tarafından hemen Karakoçan Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Narin, burada ilk tedavisi yapıldıktan sonra Fırat Üniversitesi Hastanesi Plastik Cerrahi Servisi’ne sevk edildi. Ramazan Narin, acilen ameliyata alındı. Narin’in 5 parmağı da 7 saat süren ameliyatın ardından yerine dikildi. Fırat Üniversitesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Alpagan Yıldırım, iş kazası sonucu parmakları kopan Ramazan Narin hastaneye ulaştırıldığında sağ el parmaklarının kesik, serçe parmağının ise tamamen kopuk olduğunu ve hemen ameliyata aldıklarını ifade etti. Beşinci parmağın yerine dikilmesinin diğer parmaklara göre damar yapıları daha küçük olduğu için teknik olarak neredeyse imkânsız olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Yıldırım, 7 saatlik bir ameliyatla hem beşinci parmağın tüm yapılarını yerine diktiklerini ifade ederek, hastanın durumunun şu an iyi olduğunu, elini kullanabileceğini belirtti. Uzuv kopmalarında dikkat edilmesi gereken birkaç husus olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Mustafa Alpagan Yıldırım şöyle dedi: “Birincisi Elazığ’da El Cerrahisi Kliniği var ve diğer hastanelerde oyalanmadan direkt getirilmeleri gerekiyor. Çünkü bu kopmalarda iskemi süresi dediğimiz parmakların kansız kalma süreleri çok önemli kısacası gecikilince bir şey yapamıyoruz. Büyük parça mesela el, kol, bacak kopmuşsa 6 saat içerisinde yetiştirilmesi gerekiyor. 6 saati geçince tekrar diksek de kaslar öldüğü için tekrar çalışmıyor. Sadece kemik ve derisi kalıyor ve protez gibi duruyor. Parmaklarda ise 12 hatta 24 saate kadar dikebiliyoruz. Parmakların içinde kas yapısı az olduğu için canlılığını koruyabiliyor. Soğuk bir ortamda getirmeliler ama buzun içine atıp dondurmamalılar. Soğuk bir ortamda bir an önce getirmeleri gerekli. Temiz bir mendil veya gazlı bez içine koyup öylece getirmek gerekiyor.”

11 Ekim – Vinçten düşen işçi ağır yaralandı – Çanakkale
Çanakkale’nin Biga ilçesinde kurulumu devam eden Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) çalışmasında görev yapan işçi vinçten düşerek ağır yaralandı. İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre Bandırma Yolu Şakirbey mevkii Siteler girişine yerleştirilen Elektronik Denetleme Sistemi’nin (EDS) bağlantılarını yapmak üzere direk üzerine çıkan Dursun Karaorman, (37) işini tamamlayıp aşağıya inerken ayağının kayması sonucu hareket halindeki vincin üzerinden yere düştü. Bacağı vincin tekerleğinin altında kalan işçi Dursun Karaorman (37) bölgede güvenliği sağlayan trafik polislerinin ambulans çağırması üzerine Biga Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Şahıs durumunun ciddi olması sebebiyle daha sonra Çanakkale Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Olayla ilgili tahkikat sürülüyor.

11 Ekim – Bir inşaat işçisi yaşamını yitirdi – İstanbul
Beşiktaş’ta çalıştığı inşaattan başına beton parçası düşen inşaat işçisi, hayatını kaybetti. İstanbul Beşiktaş Ortaköy’de yapımı süren bir inşaatın 5. katında beton kesimi yapıldığı sırada, betonun bir bölümü aşağıya düştü. Beton parçası, bu sırada zemin katta çalışan Şükrü Satılmış’ın (50) başına çarptı. Ağır yaralanan Satılmış, ambulansla Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırdı. Satılmış, sağlık ekiplerinin yaklaşık 1,5 saat müdahalesine rağmen hayatını kaybetti.

11 Ekim – İş kazası: 1 işçi hayatını kaybetti – Artvin
Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Camili Uğur köyünde uçuruma yuvarlanan iş makinesinde 1 kişi hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre, ilçenin Camili Uğur köyünde Muzaffer Keskin’in (49) kullandığı iş makinesi yol çalışması esnasında toprak kayması sonucunda yaklaşık 200 metrelik uçuruma yuvarlandı. İş makinesinin içinde bulunan sürücü Muzaffer Keskin hayatını kaybetti. Olayla ilgili inceleme sürüyor.
18 Ekim – Meclis’in ortasında iş kazası – Ankara
Mecliste, “akıllı bina” olarak adlandırılan yeni halkla ilişkiler binasının inşaatında dün bir kaza meydana geldi. Edindiğimiz bilgilere göre iş kazası dün sabah saat 09.30 sıralarında yaşandı. Haşemoğlu İnşaat Şirketi’nin yaptığı inşaata mıcır (çakıl taşları) getirildi. Mıcırların boşaltıldığı büyük hortum İşçi Mustafa Bulut’un üzerine düştü. Görgü tanıkları, hortumun ucunda büyük bir ipin bağlı olması ve hortumun bu iple çekilerek boşaltılması gerektiğini, ancak hortumda böyle bir ipin bulunmadığını söyledi. Tanıklar, boşaltma sırasında hortumun tıkandığını, işçinin de boşaltmak için hortuma kürekle vurduğunu, bu vurma sonucu da hortumun kopup işçinin üzerine düştüğünü anlattılar. Ağır yaralı olarak Numune Hastanesine kaldırılan İşçi Mustafa Bulut halen yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor.

Öte yandan olayı Mecliste yazılı açıklama ile duyuran Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, “İş güvenliği tedbirlerinin alınmaması iş kazalarına davetiye çıkarıyor” dedi. “Türkiye’nin dört bir yanında her gün, her saat gerekli iş güvenliği tedbirlerinin alınmaması ve denetimsizlik nedeniyle iş kazaları meydana gelmektedir” diyen Tüzel, Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada olmasının, insan hayatına verilen değerin ülkemizde ne kadar ucuz olduğunun somut bir kanıtı olduğunu kaydetti. Türkiye’de iş kazalarının bu kadar çok olmasının en büyük nedeninin denetimsizlik ve yasal mevzuatın yeterli olmaması olduğunun altını çizen Tüzel, “Mevcut düzenlemeler yeterli olmadığı gibi, gerekli denetimlerin yapılmaması ve iş güvenliği tedbirlerini almayanlar hakkında caydırıcı cezalar verilmemesi nedeniyle ülkemizde her 15 saniyede bir iş kazası meydana gelmektedir” dedi. Türkiye’de en çok iş kazasının inşaat sektöründe meydana geldiğini, işçilerin ölüm, yaralanma ve sakat kalma riskinin en yüksek olduğu alanın da bu sektör olduğunu hatırlatan Tüzel, “Mustafa Bulut adlı inşaat işçisinin ağır yaralanması ile sonuçlanan ‘iş kazası’nın yasama organı olan TBMM’ye ait yeni halkla ilişkiler binasının inşaatında meydana gelmiş olması ayrıca dikkat çekicidir” dedi. Tüzel, TBMM’nin sorumluluk alanında olan bir inşaatta çalışan işçinin tedbirsizlik nedeniyle kaza geçirmesi ve ağır yaralanmasının, TBMM’nin işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında da sorumlu davranmasını ve derhal harekete geçmesini gerektirdiğini belirtti. “TBMM kendi bünyesinde gerçekleşen bu üzücü kazadan ders çıkarmalı” diyen Tüzel, konuya ilişkin önümüzdeki günlerde somut önerilerde bulunacağını duyurdu.

9 Ekim – İnşaattan düşen işçi yaralandı – Samsun
Samsun’da inşaattan düşen bir kişi, itfaiye, polis ve sağlık görevlilerin gayretleri sonucu düştüğü yerden çıkartılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Olay, Canik ilçesinin Karşıyaka Mahallesi’nde bugün saat 12.30 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Âdem Kurnaz (46) babasına ait inşaatın yanına gelerek yol ile inşaat arasına kurulan tahta üzerinde yürürken düştü. Yol ile inşaat duvarı arasındaki çukura düşen Adem Kurnaz yaralandı. Sağlık ekipleri ilk müdahaleyi olay yerinden yaptığı Adem Kurnaz, Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, vatandaşlar ve sağlık görevlilerinin yardımıyla bulunduğu yerden çıkartıldı. Ambulansla Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Adem Kurnaz, tedavi altına alındı.

9 Ekim – Nevşehir Üniversitesi Rektörlük Binası inşaatı çöktü: 1 işçi yaralandı – Nevşehir
30 Eylül 2010 tarihinde, temeli dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından atılan Nevşehir Üniversitesi Rektörlük Binası İnşaatı çöktü, 1 işçi yaralandı. Edinilen bilgilere göre, Nevşehir Üniversitesi yerleşkesi içerisinde, Millî Eğitim Bakanlığının koordinasyonuyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının sağladığı finansal destekle yapımına geçtiğimiz yıl başlanılan ve Kapadokya’nın peribacalarını andıran mimariye sahip olacak olan Rektörlük binası inşaatının 4. katındaki beton dökümü sırasında, inşaatın iskeleleri çöktü. Çökme sırasında iskele üzerinde bulunan işçilerden Ahmet N.(45) betonla birlikte zemine düştü. Yaralı işçi Hastaneye kaldırıldı. Polis Ekipleri, kaza ile ilgili olarak görgü tanıkları ve Müteahitin ifadesine başvurarak, bazı işçileri Merkez karakoluna yönlendirdi. Kazanın, inşaatın 4. Katının yapımı sırasında Hazır Beton mikserinin betonu tazyikli vermesinden kaynaklandığı iddia edilirken, kaza sonucu Nevşehir Dr.İ.Ş.A.Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan işçinin hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Kaza ile ilgili soruşturma başlatıldı.

9 Ekim – RM Depolama’da iş kazası – Kocaeli
Gebze’de kurulu bulunan RM Depolama’da dün yaşanan iş kazasında bir işçi boynu kırılarak yaşamını yitirdi. Ritüel adlı taşeron firmada çalışan Yılmaz Özaydın, çalışırken raftan düştü. Boynu kırılan Özaydın, olay yerinde hayatını kaybetti. 26 yaşındaki taşeron işçinin cenazesi bugün Darıca’daki evinden alınarak, cenaze namazının ardından toprağa verildi.

9 Ekim – Kanal temizleme aracı alt geçide düştü: 2 yaralı – Konya
Konya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (KOSKİ) ait kanal temizleme aracının alt geçide düşmesi sonucu, 2 işçi yaralandı. Edinilen bilgiye göre, şehir merkezinden İstanbul yolu istikametine seyreden Mahmut Çelik idaresindeki 42 AJ 357 plakalı KOSKİ’ye ait kanal temizleme aracı, sürücünün yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi sonucu merkez Selçuklu ilçesindeki mobilyacılar alt geçidine düştü. Yaklaşık 5 metre yüksekten, trafik akışının devam ettiği yola düşen aracın sürücüsü Çelik, kazayı yara almadan atlattı. Araçtaki işçiler Hilmi Altın ve Ali Gülyiğit yaralandı. Konya Numune Hastanesine kaldırılan yaralılardan durumu ağır olan Hilmi Altın, daha sonra Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi.

8 Ekim – İnşaattan düşen işçi yaralandı – Sakarya
Sakarya’nın Akyazı ilçesinde çalıştığı okul inşaatından düşen bir işçi yaralandı. Edinilen bilgilere göre, Yahyalı Mahallesi’nde Akyazı Fen Lisesi inşaatında çalışan Harun Demir (44) isimli işçi, inşaatta çalıştığı esnada dengesini kaybederek yaklaşık 5 metre yükseklikten düştü. Demir’in düştüğünü gören arkadaşlarının haber vermesi üzerine olay yerine gelen 112 sağlık ekipleri, yaralıya müdahale ettikten sonra Akyazı Devlet Hastanesi’ne kaldırdı. Harun Demir, Akyazı Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

8 Ekim – Üzerine istinat duvarı çöken işçi hayatını kaybetti – Afyon
Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde bir işçi, inşaatta meydana gelen toprak kayması sonucu çöken istinat duvarının altında kalarak hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre, Sandıklı’da tavuk çiftliği inşaatında çalışan 45 yaşındaki Ahmet Doğan, toprak kayması nedeniyle çöken istinat duvarının altında kaldı. Olay yerine gelen, 112 Acil Servis ekipleri, iş arkadaşları tarafından toprak altından çıkarılan Doğan’ın öldüğünü belirledi. Cenaze Sandıklı Cumhuriyet Savcısı’nın talimatıyla Sandıklı Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

8 Ekim – Üzerine demir yığını düşen işçi ağır yaralandı – Malatya
Edinilen bilgiye göre ÖZSAN Sanayi Sitesi’nde başına demir yapı malzemeleri düşmesi sonucu ağır yaralanan asansör işçisi E.T. (24), ambulansla Turgut Özal Tıp Merkezi’ne kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

7 Ekim – İskeleden düşen 2 işçi yaralandı – Aydın
Aydın’ın Kurtuluş mahallesindeki Kıbrıs caddesinde bir apartmanın dış cephesini boyayan iki işçiyi taşıyan iskelenin halatı gevşeyince, iskele 5’inci kattan aşağıya düştü. İçindeki işçiler, kazayı vücutlarının çeşitli yerlerinde oluşan kırıklarla atlattı. Dün yaşanan olayda Murat Akal (38) ve İbrahim Ceylan (19) dış cephesini boyayacakları binaya çıkmak üzere iskeleye çıktı. Binanın 6’ncı katın dış cephesini boyayan işçileri 5’nci kata indirmek için iskeleyi kumanda eden arkadaşları düğmeye bastı. İskelenin bağlı olduğu makaralarda meydana gelen arıza nedeniyle halat boşaldı. İşçiler kendilerini bir anda yerde buldu. Olayı gören vatandaşlar ilk şaşkınlığı atlattıktan sonra Murat Akal ve İbrahim Ceylan’ın yardımına koştu. İki işçinin yaşadığını görenler 112 Acil Servisi aradı. İşçilerden İbrahim Ceylan geçtiğimiz yıl bitirdiği lise öğreniminden sonra üniversite sınavlarına girmek için dershaneye gitmek istedi. Ailesinin maddi durumu iyi olmayınca dershane parasını kazanmak için dayısının yanında boyacılık yapmaya başladı. Askerliğini de üniversite hayali nedeniyle erteleten İbrahim Ceylan, dershane parası biriktirmek için çalıştığı işinde başında gelen kazayla sevenlerini üzdü. Kazayı vücudunun çeşitli yerlerinde meydana gelen sıyrıklarla atlatan İbrahim Ceylan, Aydın Atatürk Devlet Hastanesi Ortopedi Servisinde tedavi altına alındı. Bir diğer iskele kazazedesi Murat Akal da, “İbrahim’le bir yandan sohbet edip bir yandan işimizi yapıyorduk. 6’ncı katı boyamış alt kata iniyorduk. Bir anda halatın boşaldığını ve aşağıya düştüğümüz gördük. Olay anında 3 yaşındaki oğlumu ve eşimi düşündüm. Ama Allah korudu ve beni onlara bağışladı. Yaşadığımıza inanamadım” dedi.

7 Ekim – Eti Maden’de iş kazası: 1 işçi ağır yaralandı – Balıkesir
Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki ETİ Maden İşletme Müdürlüğü’nde meydana gelen iş kazasında bir kişi çatıdan düşerek ağır yaralandı. Alınan bilgiye göre, Eti Maden Bandırma İşletme Müdürlüğü’nde taşeron bir firmada ustabaşı olarak çalışan Salih Ulu (48), Boraks fabrikasının kırılan eternitlerini değiştirirken dengesini kaybedip 30 metreden düştü. Olay sonrasında ilk kontrolleri işletmenin doktorları tarafından yapılan Ulu, daha sonra 112 acil servisle Bandırma Devlet Hastanesine kaldırıldı. Kaburgalarında kırıklar olduğu tespit edilen Ulu, ortopedi servisinde tedavi altına alındı. Savcılık olayla ilgili soruşturma başlattı.

7 Ekim – Kardemir’de işçiler zehirlendi: 1 ölü, 2 yaralı – Karabük
Karabük Demir Çelik Fabrikaları A.Ş.’de (KARDEMİR) oksijen fabrikasındaki azot tankının değişimi sırasında zehirlenen 3 işçiden biri hayatını kaybetti. KARDEMİR A.Ş. Enerji Tesisleri Müdürlüğü’ne bağlı oksijen fabrikasında azot tankı değişimi sırasında Gökhan Targın, Rafet Küçüktepe ve Musa Kaya isimli üç işçi zehirlendi. KARDEMİR ambulansları ile Karabük Devlet Hastanesi’ne kaldırılan işçilerden Gökhan Targın hayatını kaybederken, kalbi duran Rafet Küçüktepe doktorların verdiği oksijen ve kalp masajı ile tekrar hayata döndü. Hayati tehlikesi devam eden Küçüktepe, yoğun bakım ünitesine alındı. Diğer işçi Musa Kaya’nın durumunun ise iyi olduğu ve tedavisinin devam ettiği belirtildi. Olayı duyan KARDEMİR Genel Müdür Yardımcısı Metin Atlan ve Çelik-İş Sendikası temsilcileri ile işçiler hastaneye akın etti. Mesai arkadaşlarından birinin hayatını kaybettiğini öğrenen işçiler gözyaşlarını tutamadı. Zehirlenen işçilerin geçen sene yapılan alımla KARDEMİR’de çalışmaya başladığı öğrenilirken, kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

7 Ekim – Beyin ölümü gerçekleşen elektrik işçisinin organları 5 kişiye umut olacak – Denizli
Denizli’de iş kazası sonucu ağır yaralanan ve beyin ölümü gerçekleşen 22 yaşındaki elektrik işçisi Âlim Karabuğa’nın organları 5 kişiye umut olacak. Denizli’de 13 gün önce elektrik çarpması nedeniyle ağır yaralanan Âlim Karabuğa, kaldırıldığı Denizli Devlet Hastanesi’nde beyin kanaması geçirdiği tespit edilerek ameliyata alındı. Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi’nde 13 gündür yaşam mücadelesi veren Karabuğa’nın beyin ölümü gerçekleşince ailesi tarafından organları bağışlandı. Âlim Karabuğa’nın iki böbreği, karaciğeri ve kalp kapaklarının 5 kişiye umut olacağı belirtilirken, baba Şevket Karabuğa, “Organların nakledileceği kişiler eğer bayramlarda, önemli günlerde gelip bizi bulurlarsa çok memnun olurum” dedi. Denizli Devlet Hastanesi tarafından 2010 yılında başlatılan ‘Bir Organ Bir Hayat Projesi’ kapsamında 2011 yılının ilk 10 ayında 17 beyin ölümü tespitine karşılık 7 organ bağışı yapıldığı belirtildi.

6 Ekim – Termik santraldeki patlamada yaralanan işçi öldü – Şırnak
Şırnak’ın Silopi İlçesi Görümlü Beldesi’nde bulunan CEYTAŞ Termik Santrali’nde meydana gelen patlamada ağır yaralanan işçilerden Ersin Arsu (29), kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Görümlü Beldesi’nde bulunan ve birçok kez yurttaşların protesto ettiği termik santralinin kazan dairesi bölümünde dün patlama meydana gelmişti. Kazan dairesinde kaynak yapıldığı esnada kıvılcımların gazla birleşmesi sonucu meydana geldiği belirtilen patlamada, ağır yaralanan elektrik teknisyeni Ersin Arsu (29), Silopi Devlet Hastanesi’nde ilk müdahalesinin ardından Ankara GATA’ya sevk edilmişti. Arsu, yapılan tüm müdahalelere rağmen sabaha karşı yaşamını yitirdi. Ersan Demirci (24) adlı işçi ise, vücudunda birinci derecede yanık olduğu ve yoğun bakım ünitesinde tedavisinin sürdüğü bildirildi.
7 Ekim – Kaçak madende iş cinayeti – Zonguldak
İş cinayetlerinin ve işçi katliamlarının en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olan Zonguldak’ta bir işçi daha iş cinayetine kurban gitti. Ölüm haberi güvencesiz ve kölece çalışmanın hüküm sürdüğü kaçak bir maden ocağından geldi. Zonguldak’ın Kilimli beldesi Bölüm mevkisi Yayla Mahallesi’nde kaçak bir maden ocağında göçük meydana geldi. Maden işçisi 47 yaşındaki Mustafa Cengiz Altınay göçük altında kaldı. Madenci arkadaşları tarafından göçük altından çıkarılan Altınay’ın yaşamını yitirdiği belirlendi. Cumhuriyet Savcısı’nın incelemesinin ardından Altınay’ın cesedi Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

6 Ekim – Kampana’da işçilerin çalışma güvenliği ve sağlıkları tehdit altında! – İstanbul
İzmir’de Savranoğlu Deri’de işlerine geri dönmek için direnişte olan Deri-İş üyesi işçiler, patronun iflas ettiğini ve İstanbul Tuzla’da bulunan ve önünde Deri-İş üyelerinin direnişinin sürdüğü Kampana Deri’ye kaydırma kararı almasının ardından 3 Ekim’de İstanbul’a geldi. 38 işçi Deri-İş Tuzla Şubesi’nde bir süre dinlendikten sonra Tuzla Deri Organize Sanayi’ne gitti ve Savranoğlu Deri işçileri coşkulu bir şekilde karşılandı. Savranoğlu işçilerini karşılayan Deri-İş üyeleri bir saat geç işbaşı yaptı. İşçiler daha sonra Tuzla Deri Organize Sanayi’nin girişinden Kampana Deri’ye kadar alkış ve sloganlarla bir yürüyüş gerçekleştirdi. Ustalarına uçak bileti alıp onları bir otele yerleştiren Savranoğlu Deri patronu, işçilerini de İstanbul’a çağırmasına rağmen işçilere kalacak yer ayarlamadı. İşçiler bu durumu protesto etti ve mesai bitiminde bir toplantı yaparak fabrikada kalma kararı aldı. İşçiler içeride kalırken çevik kuvvet polisi de Kampana Deri’nin etrafını sardı. Çevik kuvvetin Kampana Deri Fabrikası’nı sarmasının ardından bir toplantı yapan Deri-İş, herhangi bir müdahale durumunda üretimi durdurma kararı aldı. Bu kararın ardından çevik kuvvet geri çekildi. Tüm bu gelişmelerin ardından Kampana Deri’ye İzmir Savranoğlu Deri’den sendikalı olarak çalışmaya gelen Sevim Özcan adlı Deri-İş üyesi işçi 5 Ekim’de saat 12.30 civarında bir iş kazası geçirdi. Özcan’ın kolunda -koruyucu önlemi olmayan makineye kaptırması sonucu- ezilme meydana geldi… Aşağıda konu ile ilgili olarak Deri-İş Sendikası’nın açıklamasına yer veriyoruz… Kampana Deri’de bir işçi iş kazası geçirdi! Kampana’da işçilerin çalışma güvenliği ve sağlıkları tehdit altında! Kampana Deri’ye İzmir Savranoğlu Deri’den sendikalı olarak çalışmaya gelen Sevim Özcan adlı üyemiz bugün saat 12.30 civarında bir iş kazası geçirdi. Üyemizin koruyucu bir önlemi olmayan makineye elini kaptırmasıyla kolunda ezilme meydan geldi. Şu anda üyemiz GİSBİR Hastanesinde tedavi altındadır. Tuvalet, banyo ve soyunma odaları yok. İşyerinde çalışma ortamı işçilerin çalışma güvenliğini ve sağlığını tehdit eder boyuttadır. Kampana Deri’de çalışma ortamı sadece iş kazalarına davetiye çıkarmakla kalmamakta aynı zamanda işçilerin sağlıkları ve gevenlikleri de tehdit altındadır. İşçilerin en temel gereksinimleri olan tuvalet, banyo, soyunma odası ve dolapları bulunmamakta ve işçiler iş yeri hijyeni açısından oldukça kötü koşullarda çalışmaktadır. İşçiler çalışma alanının son derece risk taşıdığı bu ortamda sendikal mücadeleden de vazgeçirilmeye zorlanmaktadır. İşveren İstanbul’a gelen Savranoğlu işçilerini bozuk makinede üretime zorluyor. İşverenin, işyerinde gerekli önem ve tedbiri almaması nedeniyle sendikamız bugün Çalışma Bölge Müdürlüğüne şikâyette bulunmuştur. Yaşanan olay sendikal mücadelemizin haklılığını bir kez daha ortaya koymakta ve çalışma koşullarının işçilere örgütlenmekten başka çıkar yol bırakmadığını göstermektedir. İşveren bozuk makinelerle işçileri üretim yaptırmaya zorlamaktadır. Tuzla’da İnsanlık Dramı Yaşanıyor. İzmir Savranoğlu Deri’den İstanbul’a gelen işçiler oldukça kötü koşullara itilmiş ve kacak yerleri olmamasına rağmen sendika hakları için mücadeleden vazgeçmemekte ve tam bir insanlık dramı yaşanmaktadır. Duyarlı tüm kesimleri Savranoğlu ve Kampana işçilerine destek olmaya çağırıyoruz.

6 Ekim – 5. kattan düşen çocuk işçi ağır yaralandı – Urfa
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yapımı devam eden bir inşaatın 5’inci katından düşen 16 yaşındaki bir işçi ağır şekilde yaralandı. Edinilen bilgiye göre, sabah saatlerinde meydana gelen olayda, Şirinkuyu Mahallesi’nde bir inşaatta çalışan Recep Bikeç (16) dengesini kaybederek 5.’inci kattan aşağı düştü. Recep Bikeç çevredeki vatandaşların durumu fark etmesiyle birlikte, olay yerine çağırılan ambulansla Siverek Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada tedavi altına alınan Recep Bikeç’in hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.
İnsanlık Sultangazi’deki gecekonduda kilitli kaldı
Bulundukları ülkelerden göç etmek zorunda kalan, ve geldiği ülkede hayatta kalmak için insanlık dışı koşullarda çalışmak ve yaşamak zorunda kalan göçmen işçiler her anında ölümle burun buruna yaşıyor. Hiçbir kaydı olmayan göçmen işçilerin maruz kaldıkları iş cinayetleri basına yansımıyor; ancak bir evde yanarak öldüklerinde gündeme geliyorlar.

Sultangazi’de Zübeyde Hanım Mahallesi’nde bir gecekonduda gece saatlerinde çıkan yangında 7 kişi yaşamını yitirdi. İtfaiyenin yangını söndürmesinin ardından evde ölü olarak bulunan 7 kişinin mülteci olduğu ve evin kapısının üzerlerine kilitlenmiş olduğu ortaya çıktı. 7 mültecinin kapının kilitli olması nedeniyle evden çıkamadığı ve sığındıkları banyoda boğularak can verdikleri belirtildi. Cesetler Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı. İtfaiyenin ilk raporunda, yangının bir kaza sonucu başlamış olduğu ihtimali üzerine durulurken, cesetlerin hiçbirinde yanık izine rastlanmadığı ifade edildi. Banyoya sığınan 7 mültecinin alevlerden kaçabildiği ancak dumandan kaçamadığı ve boğularak yaşama veda ettikleri kaydedildi. Olay yerindeki inceleme ve ilk bulguların polis, Özgür Yıldırım isimli bir kişi ile evin sahibi Hasan Duman’ı gözaltına aldı. Yıldırım’ın kaçakçılıktan sabıkasının olduğu belirlendi. Polis insan kaçakçılarının erzak bıraktıkları gecekondunun kapısını dışardan kilitlediklerini belirledi.

6 Ekim – Kanalizasyonda göçük: 1 yaralı – Antalya
Alınan bilgiye göre olay, Mahmutlar Beldesi D-400 Karayolu üzerinde bulunan altyapı çalışması sırasında meydana geldi. Taşeron firmada işçi olarak çalışan, İbrahim Alanay’ın çalıştığı sırada göçük meydana geldi. Taş ve kum parçalarının altında kalarak ağır yaralanan Alanay, çalışma arkadaşları tarafından göçük altından çıkartılarak ambulansla Alanya Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Başından ağır yaralandığı belirlenen Alanay, yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı.

4 Ekim – İnşaat işçisi 3 metre yüksekten düşerek yaralandı – Antep
Gaziantep’te işe başladığı ilk gün yaklaşık 3 metrelik yükseklikten düşerek ağır yaralanan inşaat işçisi, itfaiye ekipleri tarafından düştüğü çukurdan kurtarıldı. Edinilen bilgiye göre olay, Kolejtepe Mahallesi’nde bulunan bir inşaatta meydana geldi. İddiaya göre ilk mesaisini yapan İbrahim H.A (30), öğle saatlerinde inşaat alanındaki boşlukta merdivenle yukarı çıkmak isterken dengesini kaybederek 3 metre yükseklikten düştü. Olay yerine çağırılan sağlık ekipleri, inşaat alanının çukur olmasından dolayı yaralıyı çıkartamayınca durumu itfaiyeye bildirdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, genç işçiyi çıkartmak için hummalı bir çalışma başlattı. Şişme yatağa konulan inşaat işçisi İbrahim H.A., sağlık ve itfaiye ekipleri tarafından yatağa bağlanan halatla düştüğü çukurdan çıkartıldı. Çevredeki vatandaşların da yardımıyla ambulansa konulan yaralı işçi, hemen özel bir hastaneye kaldırıldı. Tedavi altına alınan işçinin vücudunun çeşitli yerlerinde kırık ve çatlaklar olduğu öğrenildi. Vatandaşlar, işçinin merdivenden çıkmak isterken dengesini kaybederek düştüğünü söylediler. Daha sonra ambulans ve itfaiyenin geldiğini belirten vatandaşlar, işçi için kurtarma operasyonu yapıldığını anlattılar. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

4 Ekim – Termik santralde patlama: 2 yaralı – Şırnak
Şırnak’ın Silopi İlçesi Görümlü Köyü’nde bulunan ve birçok kez yurttaşların protesto ettiği termik santralinin kazan dairesi bölümünde patlama meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, kazan dairesinde kaynak yapıldığı esnada kıvılcımların gazla birleşmesi sonucu meydana gelen patlamada, elektrik teknisyeni Ersin Arsu ve kaynakçı Ersan Demirci ağır yaralandı. Vücutlarının yüzde 90’ının yandığı tespit edilen ve Silopi Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan iki işçinin Ankara GATA’ya sevk edileceği öğrenildi.

4 Ekim – Freni patlayan torf yüklü kamyon takla attı: 1 ölü – Antalya
Antalya’nın Korkuteli Fethiye karayolu 7’nci kilometresinde meydana gelen trafik kazasında freni patlayan torf yüklü kamyonun takla atması sonucu hayatını kaybetti. Denizli ili Çameli Çameli bölgesinde mantar toprağını Korkuteli’ne getiren İbrahim Kara (24) idaresindeki 07 RE 939 plakalı kamyonun freni patlayınca takla attı. Kazada kamyon sürücüsü İbrahim Kara olay yerinde yaşamını yitirirken, kaza sonrası Korkuteli-Fethiye karayolu 1 saatliğine trafiğe kapatıldı. Kazanın ardından Korkuteli Belediyesi iş makinesı olay yerine gelerek refüjü toprakla doldurduktan sonra trafiği açtı. Kamyon sürücüsü İbrahim Kara’nın kamyonda yaklaşık 3 ay önce işe başladığı öğrenildi. Kamyon sahibi Halit Kaynarca’nın sürücüsünün kaza yaptığını öğrenmesinin ardından olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı. Sürücü İbrahim Kara’nın ehliyetinin olmadığı ve 4 ay önce ehliyete yazıldığı öğrenildi.

4 Ekim – TEM’de kaza: Otobüs muavini hayatını kaybetti – Sakarya
Arıza yapan otobüsün personeli ve yolcularına otomobil çarptı. 3 kişi öldü, 4 kişi de yaralandı. İstanbul’dan Zonguldak’a giderken, TEM Otoyolu’nun Sakarya- Düzce sınırında arızalanarak emniyet şeridine çekilen yolcu otobüsünün sigara içmek için inen o yolcularına otomobil çarptı. Kazada 2 yolcu ile otobüsün muavini ölürken, otobüsün arkasına da çarpan otomobildeki 4 kişi yaralandı. Kaza bugün saat 08.00 sıralarında TEM otoyolu Sakarya Düzce sınırındaki Berceste tesisleri yakınında Karaçökek mevkiinde meydana geldi. İstanbul’dan Zonguldak’a gitmek üzere dün gece yola çıkan Burhan Adalı yönetimindeki 34 EE 4195 plakalı yolcu otobüsünde arıza meydana geldi. Sürücü Osman Adalı, saat 03.30 sıralarında otobüsü Sakarya- Düzce sınırında emniyet şeridine çekerek durdurdu. Yolculardan bazıları sigara içmek için inerek otobüsün arka tarafına geçti. Bu sırada, aynı yönde giden Hakan Köse yönetimindeki 34 UF 1392 plakalı otomobil, sigara içen yolculara ve motoru tamir etmek için uğraşan muavine, ardından da otobüsün arka tarafına çarptı. Kazada otobüsün muavini Seyit Canpolat ile yolcular Halil Bayraklı ve Muhteşem Coşkun olay yerinde öldü. Araç içinde sıkışan otomobil sürücüsü Köse ile araçta bulunan Halil Mansur Yavuz, Celal Gözel ve Emirhan Koç yaralandı.

4 Ekim – İş kazası: 1 yaralı – Düzce
Düzce’nin Akçakoca ilçesinde bir fabrikada iş kazası geçirerek bileğinden yaralanan ve durumu ağırlaşan hasta, hava ambulansıyla İstanbul’a nakledildi. Edinilen bilgiye göre, geçirdiği iş kazası nedeniyle Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altında olan Şenol Ersoy’un (25) durumunun ağırlaşması üzerine doktorlar, Ersoy’un İstanbul’a sevk edilmesine karar vererek, Sağlık Bakanlığı’ndan hava ambulansı istedi. Ersoy, Düzce Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi pistine gelen helikopter ambulansla Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevkedildi.

3 Ekim – İş kazası: 1 ölü – Siirt
Siirt Küçük Sanayi Sitesi’nde meydana gelen iş kazasında Yunus Emre Kesici, hayatını kaybetti. Edinilen bilgilere göre, Küçük Sanayi Sitesinde çalışan Yunus Emre Kesici (24), bir kamyonun onarımını yaparken damperin üzerine kayması sonucu ağır yaralandı. Yakınları tarafından Siirt Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Kesici, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

3 Ekim – İş kazası: 1 ölü – Samsun
Samsun’un İlkadım ilçesinde bir apartmana asansör bakımını yapan kişi, asansörde sıkışarak hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre, Liman Mahallesi’nde bir apartmanın asansör bakımını yapan Murat Saygılı (20) asansörde sıkıştı. Vatandaşların yardımıyla yaralı olarak asansörden çıkarılan Saygılı, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Saygılı yapılan bütün müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

2 Ekim – İş kazası: 1 yaralı – Ankara
Ankara’nın Çubuk ilçesinde inşaatta çalışan bir işçi ağır bir şekilde yaralandı. Alınan bilgiye göre, Çubuk’a bağlı Esenboğa Mahallesi’nde bir villanın bahçesinde bulunan inşaatta spiral makinesiyle çalışan inşaat işçisi Adem Akçil (27), fırlayan spiral taşının kafasına gelmesiyle ağır şekilde yaralandı. Ambulansla önce Yıldırım Beyazıt Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne daha sonra da Ankara Numune Hastanesi’ne kaldırılan Akçil’in, hayati tehlikesinin devam ettiği bildirildi.

2 Ekim – Urfa’da iş kazası: 1 yaralı – Urfa
Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde meydana gelen iş kazasında 1 işçi ağır yaralandı. Edinilen bilgiye göre, Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Gümüşsuyu İşletmesi Amirliğinde selektör ustabaşı olarak çalışan Hacı Bekir D. (42), iş yerinde başına sert bir cismin düşmesi sonucu ağır yaralandı. Yaralı işçi işletmeye ait ambulansla Ceylanpınar Devlet Hastanesi acil servisine kaldırıldı. İlk müdahalenin ardından Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen yaralının sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

2 Ekim – Mıcır hunisine düşen işçi öldü – Kocaeli
Körfez ilçesi Yukarı Hereke’deki Özka Madencilik’in işlettiği taş ocağında dün sabah üzücü bir iş kazası meydana geldi. Mıcır yükleme hunisinde kaynak yapan arkadaşına yardım eden İsmet Yaman(48) adlı işçi, huniye düşerek tonlarca ağırlıktaki mıcırın içine gömüldü. Yaklaşık iki saat sonra kurtarılabilen Yaman, hastaneye kaldırılırken yolda öldü. Taş ocağında Aydın Akdemir ve İsmet Yaman adlı iki işçi dün sabah saatlerinde mıcır hunisinde onarım yapıyordu. Kaynak yapan arkadaşına yardım eden İsmet Yaman, bir anlık dikkatsizlik sonucu dengesini kaybederek mıcır hunisine düştü. Beline kadar mıcıra gömülen Yaman’ı kurtarmak için diğer arkadaşları seferber oldular, ancak başaramadılar. Haber verilmesi üzerine olay yerine itfaiye geldi. Kurtarma ekibi, iki saatlik bir çalışma sonucu mıcırları boşaltarak İsmet Yaman’ı sağ çıkardı. Derince Eğitim Hastanesi’ne götürülmekte olan İsmet Yaman, yolda can verdi. Körfez ilçesi Çamlıtepe Mahallesinde oturan evli ve 5 çocuk babası İsmet Yaman’ın başka bir işyerinden emekli olduğu ve mıcır ocağında çalıştığı öğrenildi. İsmet Yaman’ın cenazesi bugün toprağa verilecek.

2 Ekim – Taş kırma makinesine düşen işçi hayatını kaybetti – Düzce
Düzce’de, çalıştığı taş ocağında taş kırma makinesine düşen işçi 36 yaşındaki Erdal Badıç parçalanarak yaşamını yitirdi. Olay saat 16.15 sıralarında, merkeze bağlı Hasanlar Köyü’nde bulunan taş ocağında meydana geldi. Taş ocağında çalışan Erdal Badıç dengesini kaybederek taş kırma makinesinin içerisine düştü. Erdal Badıç makinenin içerisinde parçalanarak yaşamını kaybetti. Olay yerine gelen 112 Acil Servis ve Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü’ne bağlı kaza kırım ekibi makinenin içerisindeki cesedi uzun uğraşlar sonucunda çıkardı. Jandarma ekipleri şantiyede geniş güvenlik önlemleri alırken, ölen işçinin yakınları ile şantiyede görevli kişiler arasında tartışma çıktı. Şantiyede görevli bir kişiyi tartaklayan kişileri jandarma yatıştırdı. Cumhuriyet savcısının olay yerinde yaptığı incelemenin ardından işçinin cesedi Düzce Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Bu yazının kalıcı bağlantısı http://insaattaisguvenligi.com/2011/11/10/ekim-2011-is-kazalari-raporu/

Bir yanıt yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.