İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre aralık ayında 52 işçi hayatını kaybetti.
Raporda, madenlerdeki iş kazalarına dikkat çekilirken, milletvekili Tüzel, Maraş’ta maden altındaki işçilerle ilgili Meclis’ten tatmin edici yanıt alamadığını söyledi.
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre aralık ayında en az 52 işçi hayatını kaybetti, en az 334 işçi de yaralandı.
Unkapanı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlüğü önünde yapılan, milletvekili Levent Tüzel’in de katılığı raporu Aslı Odman okudu. Omdan, yazılı, görsel ve dijital basından derlenen rapora göre, iş kazalarının en çok İzmir, İstanbul, Erzurum, Mersin, Zonguldak, Şırnak ve Urfa’da yoğunlaştığını söyledi.
* Güvencesiz çalışmanın en görünür olduğu inşaatlarda bu ay 18 işçi öldü, 45 işçi yaralandı. * Madenlerde sekiz ölüm, 20 yaralanma ve enerji sektöründe yedi ölüm, yedi yaralanma yaşandı. * Ataması yapılmayan bir öğretmen yaşamına son verdi. Altı sağlık emekçisi hastanelerde şiddete maruz kaldı. 15 yaş altındaki beş çocuk ve 16-18 yaş arasındaki 10 genç işçi çalışırken yaralandı.
“Madende denetim yok; kar hırsı ve taşeron var”
Odman, 10 Şubat 2011’den beri ikisi mühendis dokuz maden işçisinin cenazelerinin hala Kahramanmaraş Çöllolar Kömür Havzası’nda toprak altında olduğunu hatırlatarak maden işçilerinin sorunlarına dikkat çekti.
“Dev Maden Sen raporuna göre, 2011’de 92 madencinin öldü, 262’si yaralandı. Madenlerde yaşanan iş cinayetlerinin sebeplerinin başında; yeterli kamu denetiminin olmaması, aşırı kar hırsı sonucu üretim zorlamaları, taşeronlaşma, kötü çalışma koşulları, hatalı projeler ve uygulamalar gelmekte.
“Bunun sorumluları, konu ile ilgili gerekli mevzuatı hazırlamayan ve yeterli denetim mekanizmalarını oluşturmayan siyasi iktidar, her şeyin önüne kar anlayışını koyarak maden emekçilerine değer vermeyen patronlar ve denetim görevini yapmayan veya yapamayan konuyla ilgili/sorumlu kurumlar.” Odman, madenlerde, özelleştirme ve taşeronlaşmanın kalkması, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması, sektörde ulusal düzeyde acil durum planı ve risk haritaları çıkarılması, saha denetimlerinin bu doğrultuda yapılmalı, iş cinayeti sorumlularının yargılanmasını talep etti.
“10 yılda 10 bin işçi öldü”
Levent Tüzel, Meclis’e, Maraş’ta maden altında kalan işçilerle ilgili verdiği soru önergesinden tatmin edici bir yanıt alamadığını söyledi. “Son 10 yılda, 10 bin işçi iş kazası denen iş cinayetlerinde öldü. Bakanlık, asgari ücreti, bütçeyi belirlerken nasıl işçi sınıfının taleplerini görmüyorsa, işçi sağlığında da aynı tutumu sergiliyor. Tuzla’daki tersane kazalarında, gidip oralara denetim yapıldı ama değişen hiçbir şey yok; çünkü işçinin değeri yok.” Dün de Kırıkkale’ye bağlı Yahşihan İlçesi’nde askeriyeye ait silah mühimmat deposunda meydana gelen patlama sonrası Salih Erkeç, Adnan Dağdeviren, Samed Aygar ve Cezayir Çalışkan isimli dört işçi hayatını kaybetmişti.
http://ekonomi.milliyet.com.tr/aralik-ta-52-isci-oldu/ekonomi/ekonomidetay/03.01.2012/1483980/default.htm