İş kazalarının ülkeye faturası çok ağır!
2016 yılında yaşanan iş kazalarında 2 bin işçi hayatını kaybederken, kazalar nedeniyle ekonomideki kayıp da 80 milyar TL’yi buldu.
Bir yılda 2 bin can 80 milyar TL kaybettik. Türkiye’de sadece 2016 yılında 2 bin işçinin iş kazası sonucu hayatını kaybettiği, kazalar nedeniyle ekonomik kaybın ise 80 milyar lirayı bulduğu bildirildi. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Elektrik Dağıtım Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi toplantısı Antalya’da başladı. ELDER Başkan Yardımcısı Yaşar Arslan, dünyada yılda ortalama 300 milyon iş kazası 160 milyonun üzerinde de meslek hastalığı yaşandığını, bu kaza ve hastalıklar nedeniyle dünyada 3 milyon işçinin hayatını kaybettiğini söyledi. Meslek hastalıklarının yüzde 100’ünün, iş kazalarının ise yüzde 98’inin ‘önlenebilir’ nitelikte olduğuna dikkat çeken Arslan, Türkiye’de önlemlerin her geçen gün artırılmasına rağmen henüz istenilen sonuca ulaşılamadığını ifade etti. Arslan, 2016 yılında sigortalı çalışan 286 bin işçinin iş kazası geçirdiğini, bunlardan 2 bininin hayatını kaybettiğini söyledi.
OCAKTA 141 KAYIP
Sadece bu yılın ocak ayında 141 işçinin iş kazalarında yaşamını yitirdiğine işaret eden Arslan, “Ölümleri parayla ölçmek tabi ki imkansız.Ancak bu kazaların ülke ekonomisine de ağır faturası var. Bir yıldaki kazalar nedeniyle milli gelirin yüzde 4’ünü kaybettik. Kazalar 2 bin canımızı götürdü, 80 milyar lira gibi olağanüstü bir kaynağı da yok etti” dedi. Tes-İş Sendikası Başkanı Mustafa Şahin de, “Önlem alınmamış ve işçi hayatını kaybetmişse bunun adı iş cinayetidir ve bunun telafisi, özrü olmaz. İşçi asgari ücretle nasıl geçineceğini düşünüyorsa, iş kazası riski yükselir” diye konuştu.
İŞÇİ YORGUNSA BIRAKIN DİNLENSİN
Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan, iş kazalarının insana bağlı olanlar ile fiziksel, mekansal ve çevre koşullarına bağlı olanlar şeklinde iki nedene dayandığını söyledi. Yorgunluk, uykusuzluk, sakarlık, zihinsel ve fiziksel yetenek gibi insani unsurların da iş kazalarında önemli rol oynadığına işaret eden Tancan, “Eğer şirketinizde bir işçiniz uyukluyorsa ona dokunmayın, bırakın- uyusun. Yorgunsa bırakın dinlensin. Yoksa kaza riski artar. Şişmansa elektrik direğine çıkarmayın, işitme veya görme engelliyi riskli işlerde çalıştırmayın” diye konuştu. Tancan en çok iş kazasına genç, erkek, bekar, deneyimsiz ve eğitim düzeyi düşük işçilerin maruz kaldığını söyledi.
http://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/is-cinayetlerinin-ulkeye-faturasi-cok-agir-2224300/